Harrastajateatteri
Heidiä Teatteri Akselin Maaninkavaara -näytelmässä esittää Vilja Aavikko sekä poikaa Jarkkoa Akseli Heikkilä. Suosittu näytelmä on valittu Harrastajateatterifestivaalien ohjelmistoon. Kuva: Kauno Takarautio.
Uutiset

Turkulainen Teatteri Akseli valittu Maaninkavaara-näytelmällään yhdeksän parhaimman joukkoon 2023 Mikkelin harrastajateatterifestivaaleille

Mikkelissä järjestetään Työväen Näyttämöpäivät 27. – 29.1.2023 jo 45:ttä kertaa. Näille Suomen suurimmille harrastajateatterifestivaaleille haki yhteensä 32 ryhmää, joista mukaan valittiin yhdeksän. Turkulainen Teatteri Akseli valittiin festivaaleille nyt ensimmäistä kertaa näytelmällä Maaninkavaara, jonka on kirjoittanut Miika Nousiainen, dramatisoinut Samuli Reunanen ja ohjannut Kauno Takarautio.

Esitysvalinnat tuleville festivaaleille teki helsinkiläinen freelance-näyttelijä Wenla Reimaluoto

– Kaunis tulkinta koko työryhmältä koskettavasta näytelmätekstistä. Ohjaus pitää tiukasti otteessaan ja jokainen näyttelijä on kiinni roolihenkilön totuudessa näytelmän alusta sen viimeisiin hetkiin saakka, kommentoi Reimaluoto valintaansa, joka vie Teatteri Akselin Maaninkavaaran arvostetun festivaalin ohjelmistoon.

Wenla Reimaluoto on kerännyt huomiota ja kiinnostusta teatterikentällä tarkalla ja rehellisellä näyttelijäntyöllään. Vuonna 2021 hän sai Vuoden Teatterinäyttelijä -ehdokkuuden Suomen Näyttelijäliitolta roolityöstään Lauri Maijalan näytelmässä Punaorvot ollessaan vasta 25-vuotias.

Miika Nousiaisen toisesta romaanista Maaninkavaarasta (2009) tuli ilmestyttyään paitsi kirjallinen menestys myös todella esitetty näytelmä. Se kertoo kahden sukupolven ja erilaisten arvojen törmäyksestä, mutta on myös tragikoominen ja lempeän osuva kuvaus isä-tytär-suhteesta ja urheiluhulluudesta. Näytelmää esitettiin Teatteri Akselissa tämän vuoden keväällä ja esityksiä jatkettiin yleisön pyynnöstä vielä syksyllä.

– Teatteri Akseli tuottaa turkulaisista harrastajateattereista vuosittain eniten ensi-iltoja ja olemme alusta saakka olleet ohjelmiston suhteen kunnianhimoisia. Haluamme tuottaa laadukasta ja yleisölähtöistä taidetta. Olemme valinnastamme Mikkeliin nöyrän otettuja, iloitsee jo kymmeniä yleisömenestyksiä Teatteri Akseliin ohjannut ja myös teatterin puheenjohtajana toimiva Kauno Takarautio.

Työväen Näyttämöpäivät on vuosittain Mikkelissä järjestettävä valtakunnallinen teatterifestivaali. Tammikuun loppuun sijoittuva viikonlopun mittainen tapahtuma kerää alan harrastajia ja ammattilaisia sekä yleisöä Mikkelistä ja ympäri Suomea yhteen parhaiden kotimaisten harrastajateatteriesitysten pariin. Kotimaisten tasokkaiden ryhmien lisäksi Näyttämöpäiville kutsutaan myös vierailijoita mahdollisuuksien mukaan. Festivaaleilla järjestetään myös vuosittain ammattilaisvetoisia paneelikeskusteluja. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat teatterialan ammattilaiset.