PCR-testi_Insinööripalkinto
Turkulaisen Abacus Diagnostican tiimi. Tuotantopäällikkö Tommi Alanko (vasemmalla), IPR- ja systeemikehitysjohtaja Piia von Lode, toimitusjohtaja Erno Sundberg, tuotekehityspäällikkö Jiri Vainio, tutkimuspäällikkö Antti-Heikki Tapio sekä laite- ja ohjelmistopäällikkö Janne Holopainen. Kuvasta puuttuu tuotantoteknikko Tiina Parviainen. Kuva: Markus Sommers
Uutiset

Turkulainen pika-PCR-testin kehittäjä ja tamperelainen simulaattoriteknologiafirma jakavat Vuoden Insinöörityöpalkinnon

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon voittajia on tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi. Sekä Creanexin että Abacus Diagnostican työryhmä voittaa 30 000 euroa. Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakoivat palkinnot eilen Espoon Otaniemessä.

Viime vuodet ovat olleet tamperelaiselle, työkoneiden simulaattoriteknologiaa kehittävälle Creanexille vahvaa kasvun aikaa. Yritys etsiikin uusia osaajia riveihinsä. Se käyttää Suomalaisen insinöörityöpalkinnon 30 000 euron potin nuorten insinöörien koulutukseen rahoittamalla opinnäytetöitä reaaliaikasimulaatioon tai virtuaalitekniikoihin liittyen.

– Taustalla on toiveemme tehdä tunnetuksi, kuinka peliteollisuuden kanssa yhteistä teknologiaa voi käyttää laajasti myös perinteisemmän, valmistavan teollisuuden tuotteisiin, Creanexin toimitusjohtaja Markku Pusenius sanoo.

Helppokäyttöisen pika-PCR-testin koronalle luonut Abacus Diagnostica lahjoittaa palkintorahat Turun yliopistolle. Yliopistossa on juuret sekä turkulaisyrityksen teknologialla että valtaosalla sen työntekijöistä. Yrityksen perustajat kehittivät PCR-testijärjestelmäänsä alun perin Turun yliopiston biotekniikan osastolla.

– GenomEra on oiva esimerkki siitä, että bioala vaatii pitkäjänteistä työtä, rahoitusta ja uskoa ennen kaupallista menestystä, Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg sanoo.

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF palkitsevat vuosittain henkilön tai työryhmän huomattavasta insinööri- tai arkkitehtityöstä

TEK juhlii tänä syksynä koronan takia lykkääntyneitä 125-vuotissyntymäpäiviään. Juhlan kunniaksi TEK ja TFiF päättivät palkita poikkeuksellisesti yhden sijaan kaksi tiimiä Suomalaisella insinöörityöpalkinnolla.

– Ihmiset Creanexin simulaattoriteknologian takana ovat tehneet kertakaikkisen upeaa insinöörityötä. Pitkäjänteinen ja asiakaslähtöinen tuotekehitys näkyy taloudellisessa tuloksessa, joka on ollut vahvassa kasvussa myös korona-aikaan. Korkeaan osaamiseen perustuva teknologia mahdollistaa myönteisen kehityksen jatkumisen tulevaisuuden simulaattoriratkaisuissa, sanoo TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini. Hän koordinoi palkintoa TEKissä.

– Turkulaisen Abacus Diagnostican kehittämä aiempia nopeampi ja halvempi PCR-metodi on merkittävä innovaatio, joka on edistänyt teknillistä osaamista Suomessa. Yrityksen kasvu on vaikuttavaa ja koronapandemia osoittikin teknologian yhteiskunnallisen hyödyn ja tärkeyden, TFiFin toiminnanjohtaja Annika Nylander sanoo.

Creanex kasvatti liikevaihtoaan 30 %

Creanexin tiimi on kehittänyt työkoneiden ja ajoneuvojen simulaattoriteknologiaa. Yrityksen tuotekehityssimulaattoreilla asiakas voi esimerkiksi automatisoida koneidensa ohjausjärjestelmien testauksen. Koulutussimulaattoreilla asiakas voi opetella vaikka metsä- ja kaivoskoneiden tai kiskokaluston käyttöä.

Tähän mennessä Creanex on toimittanut yli 600 koulutus- ja tuotekehityssimulaattoria ympäri maailman. Viime tilikaudella Creanex kasvatti liikevaihtoaan 30 prosenttia 4,7 miljoonaan euroon.

Katso video: Toimitusjohtaja Markku Pusenius kertoo, miten Creanex pelastaa maailman.

Creanexin tiimi. Tuotekehitysinsinööri Juha Silen (vasemmalla), tuotantojohtaja Harri Niemi, toimitusjohtaja Markku Pusenius sekä tekninen johtaja Timo Mustonen. Kuvasta puuttuu tuotekehitysinsinööri Jukka-Pekka Rajala. Kuva: Markus Sommers

Abacus Diagnostica kymmenkertaisti liikevaihtonsa

Abacus Diagnostican työryhmä on luonut koronalle pika-PCR-testin, joka on nopea, helppokäyttöinen eikä vaadi puhdastiloja. Yritys kehittää, valmistaa ja myy testejä laboratorioiden ja sairaaloiden käyttöön.

Abacus Diagnostica toimii hyvin kilpaillulla diagnostiikan osa-alueella, mutta sen onnistui lähes kymmenkertaistaa liikevaihtonsa vuonna 2020 6,6 miljoonaan euroon. Nykyään yritys on osa Uniogenia, joka syntyi loppuvuodesta 2021, kun Abacus yhdistyi kahden muun turkulaisen bioalan yrityksen, Kaivogenin ja Labroxin, kanssa.

Katso video: Toimitusjohtaja Erno Sundberg kertoo, miten Abacus Diagnostica pelastaa maailman.

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Yli 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.