Animalia ry julkaisi tiistaina tilaustutkimuksen turkiselinkeinosta, jossa yhdistys keskittyy perustelemaan elinkeinon lopettamista. – Raportti on tarkoitushakuista tilaustyötä. He haluavat rajoittaa ja lopettaa tuotantoeläinaloja ja turkisala oli nyt tällä kertaa päätähtäimessä. Me jatkamme turkiselinkeinon kehittämistä Suomessa ja osaltamme koko EU:ssa, sanoo FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.
Tiura lisää, että globaalin taloustaantuman uhatessa on suorastaan surullista ja vastuutonta vaatia vientituloja tuovan ja tuhansia työllistävän alan lopettamista, syyllistää yrittäjiä ja ajaa perheitä ahdinkoon.
– Tällainen tilaustutkimus herättää etupäässä ärtymystä tilanteessa, jossa jokainen suomalainen työpaikka ja veroeuro on tärkeä. FIFURin piirissä olevat yrittäjät ja me elinkeinon työntekijät olemme täysin eri mieltä Animalian kanssa. On turhauttavaa käydä keskustelua, koska vastapuoli haluaa vain lopettaa ideologisin perustein maaseudun elinkeinoja, Tiura sanoo.
– Yrittäjillemme Animalia suosittelee herneen, härkäpavun ja lupiinin kasvatusta. Valitettavasti näillä suosituksilla ei suomalaista yhteiskuntaa ja vientituloja pelasteta, hän jatkaa. (FIFURin huomio: Lupiini on säädetty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi.)
Animalian tilausraportissa keskitytään todistelemaan ja vähättelemään turkiselinkeinon työllisyys- ja tulovaikutuksia
Animalian tilaustutkimuksessa päähuomio oli parissa viimeisessä koronapandemian vaivaamassa vuodessa, jolloin ymmärrettävästi monen alan tunnusluvut ovat olleet heikommat. Ulkopuoliset, arvostetut tutkimusyritykset ovat koonneet turkiselinkeinon tilastot vuosien ajan yleisesti käytössä olevilla tilastomenetelmillä. Luvut ja laskentaperusteet tullaan jälleen tarkistamaan, kun seuraava tilastopaketti julkaistaan 2023 kuluvan verovuoden 2022 luvuista.
Tiura muistuttaa, että kotimaisella, sertifioidulla turkiseläinkasvatuksella on vakaa kannatus tutkimusyritysten FIFURin toimeksiannosta tekemissä väestökyselyissä. Vuosina 2009-2022 elinkeinon kannatus on vaihdellut 46-65 %:n välillä (myönteisesti ja erittäin myönteisesti suhtautuvat). Taloustutkimuksen kevään 2022 väestökyselyssä (n=1003) kannatus oli tasan 50%.
– Animalian tilaustutkimuksessa viitattiin jo tulevan vaalikauden hallitusohjelmatavoitteisiin. FIFURin hallitusohjelmatavoite on lupa tuottaa ja jatkaa kasvollista yrittäjyyttä Suomessa sekä kehittää eläinten hyvinvointia pitkäjänteisesti tutkimustiedon pohjalta.
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry – FIFUR on turkiselinkeinon emoyhdistys ja jäsentensä edunvalvonta- ja koulutusjärjestö. Ammattitaitoista turkiseläinkasvatusta on harjoitettu Suomessa jo yli sata vuotta ja liitto on perustettu vuonna 1928. Liiton alueyhdistyksiin kuuluu kaikkiaan 581 jäsenyritystä, joilla on yli 600 turkiseläinten kasvatuspaikkaa. Liitto ja tuottajat omistavat enemmistön kotimaisesta markkinointi- ja huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj:sta. Suomen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen, vuonna 2005 aloitetun laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.