AdobeStock
Uutiset

Toimitusketjun pudotuspeli jatkuu – Joka toinen suuryritys arvioi joutuvansa vaihtamaan alihankkijoita vastuullisuusvelvoitteiden vuoksi

Suuryrityksiä koskevat vastuullisuusvelvoitteet tulevat johtamaan vaihdoksiin yrityksen alihankintaketjussa lähitulevaisuudessa, arvioi noin joka toinen OP:n suuryritystutkimukseen vastannut suuryritys. Vaihdokset koskettavat monia pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Yhteistyö pk-yritysten vastuullisuustyön tukemiseksi nouseekin entistä tärkeämmäksi.

Suuryrityksiin kohdistuvat vastuullisuusvelvoitteet ja -sääntely ovat kiristyneet viime vuosina. Velvoitteet vaativat suuryrityksiä läpivalaisemaan ja tuntemaan entistä huolellisemmin myös niiden arvoketjun – kuten alihankkijoiden ja tavarantoimittajien – toimintaa.

OP:n suuryritystutkimukseen vastanneista suuryrityksistä lähes 90 prosenttia kertookin kokevansa painetta tiukentaa alihankkijoiden vastuullisuuskriteereitä. Näin kokevien yritysten osuus on noussut tasaisesti vuodesta 2022 lähtien, jolloin asiasta kysyttiin yrityksiltä ensimmäisen kerran.

Suuryrityksistä noin joka toinen arvioi tiukempien vastuullisuuskriteerien myös johtavan konkreettisesti siihen, että yritys tulee vaihtamaan joitakin alihankkijoitaan tai toimittajiaan lähiaikoina. Alihankkija- ja toimittajavaihdoksia ennakoidaan tapahtuvan erityisesti teollisessa alihankinnassa, palveluhankinnoissa sekä raaka-aineiden hankinnassa.

– Vastuullisuuden kehittämisestä tulee nyt entistäkin tärkeämpää alihankintaketjuissa toimiville pienille ja keskisuurille yrityksille. Suomessa pk-yritykset ovat jo ottaneet hienoja kehitysaskeleita vastuullisuustyössä esimerkiksi oman toiminnan päästöjen ja energiankulutuksen suhteen. Tätä tärkeää työtä on jatkettava, ja suuryritysten lisäksi meillä on rahoittajana merkittävä rooli vastuullisuustyön kirittäjänä, sanoo OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi.

Yritykset suhtautuvat kaksijakoisesti vastuullisuusraportointiin – resursseja kuluu, mutta myös hyötyjä tunnistetaan

Alihankinta- ja toimittajaketjun vastuullisuusvaatimusten lisäksi suuryritykset jatkavat panostuksia kestävämpään liiketoimintaan siirtymiseen. Suuryritykset arvioivat kasvattavansa kestävän liiketoiminnan investointejaan keskimäärin 2,6 prosenttia tänä vuonna.

Yksi syy lisäpanostuksiin on todennäköisesti EU:n käyttöön ottamassa kestävyysraportointidirektiivissä (CSRD), joka vaatii tästä vuodesta lähtien muitakin suuryrityksiä kuin pörssiyhtiöitä raportoimaan vastuullisuudestaan. Yhä useamman yrityksen on raportoitava myös arvoketjunsa epäsuorista päästöistä, mikä puolestaan lisää tiedonkeruun painetta toimittajille. Vaikka toimittajat eivät itse kuuluisi CSRD:n piiriin, heidän on raportoitava vastuullisuudestaan asiakasyritystensä vaatimusten mukaisesti entistä laajemmin.

Suuryrityksistä lähes 60 prosenttia kertoo, että raportointiin liittyvät vaatimukset ovat auttaneet yritystä muokkaamaan toiminnastaan vastuullisempaa. Samalla 36 prosenttia arvioi vastuullisuusraportoinnin kuluttavan yrityksen resursseja niin, että panostukset ovat pois itse vastuullisuuteen liittyviltä toimenpiteiltä. Eri mieltä jälkimmäisen väitteen kanssa oli hieman suurempi osuus, 37 prosenttia.

– Vastuullisuusraportointiin ja sen viemiin resursseihin suhtaudutaan yrityksissä eri tavoin riippuen siitä, kuinka pitkällä vastuullisuuskehityksessä ollaan. Raportoinnin rooli osana suuryritysten vastuullisuustyötä tulee joka tapauksessa kasvamaan. Vastuullisuusraportointi on parhaimmillaan strateginen työkalu, joka auttaa yrityksiä erottumaan edukseen kilpailijoista sekä lisäämään luottamusta eri sidosryhmissä, Keitaanniemi sanoo.