Valtaosan suomalaisista pitää lähiviikkoina ilmoittaa tiedot vuoden 2022 verotusta varten.
Uutiset

Teitkö viime vuonna etätöitä? Varmista, että työhuonevähennys on ajan tasalla

Yli 5 miljoonalla suomalaisella on esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä toukokuussa. Korona-aikana työhuonevähennystä hyödyntäneiden määrä moninkertaistui, ja Verohallinto uskoo, että moni hakee työhuonevähennystä myös viime vuodelta. 

Valtaosan suomalaisista pitää lähiviikkoina ilmoittaa tiedot vuoden 2022 verotusta varten.

Palkansaajilla veroilmoituksen täydentämisen ensimmäinen määräpäivä on ensi tiistaina 9. toukokuuta. Muut määräpäivät ovat 16. ja 23. toukokuuta. Pienellä osalla palkansaajista (elinkeinon- ja maataloudenharjoittajien puolisot) määräpäivä oli jo 3.4. Oma määräpäivä näkyy OmaVerossa ja esitäytetyllä veroilmoituksella.

Verohallinto on lähettänyt esitäytettyjä veroilmoituksia tänä keväänä yhteensä vajaa 5,5 miljoonaa. Palkansaajille, eläkeläisille ja etuuksia saaneille esitäytettyjä veroilmoituksia lähti viisi miljoonaa. 

Töitä sekä läsnä että etänä? Tarkista matkakulut ja työhuonevähennys 

Esitäytetty veroilmoitus pitää aina tarkistaa. Jos kaikki tiedot esitäytetyllä veroilmoituksella ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Suurimmalla osalla esitäytetyn veroilmoituksen saajista ei ole lisättävää tai korjattavaa, vaan tiedot ovat valmiiksi oikein.

Viime keväänä reilut 1,5 miljoonaa henkilöä täydensi esitäytetyn veroilmoituksen tietoja. Erityisesti täydennettävää voi olla palkansaajilla.

− Tarkista, että valmiiksi merkityt tulot ja vähennykset ovat oikein. Jos teit viime vuonna töitä sekä etänä että läsnä, korjattavaa tai täydennettävää voi olla erityisesti kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa sekä työhuonevähennyksessä, ylitarkastaja Minna Palomäki sanoo.

− Jos jouduit joukkoliikenteessä käyttämään kodin ja työpaikan välisillä matkoilla kasvomaskia viime vuonna 1.1.–14.4. ja ostit maskit itse, maskikustannukset voi vähentää verotuksessa kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina. Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa matkapäivältä.

Jos töitä on tehnyt pääosin etänä, kannattaa täydentää veroilmoitukselle työhuonevähennys. Täyden kaavamaisen työhuonevähennyksen, 920 euroa, voi tehdä, jos on tehnyt kokopäiväisesti etätöitä yli puolet kaikista työpäivistä vuodessa.

Jos töitä tekee säännöllisesti alle puolet vuoden työpäivistä, kaavamainen työhuonevähennys on 460 euroa.

– Kaikkien palkansaajien tuloista vähennetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimiskuluja, eli työhuonevähennystä tai muita tulonhankkimiskuluja kannattaa ilmoittaa vain, jos niiden määrä on tätä suurempi. Jos taas et tehnyt etätöitä viime vuonna, varmista, että veroilmoituksella ei virheellisesti ole työhuonevähennystä, Palomäki sanoo.

Työhuonevähennystä haki vuodelta 2021 kaikkiaan 410 000 henkilöä ja ennen korona-aikaa vuonna 2019 noin 100 000 henkilöä.

Ilmoita myös tulot vuokraamisesta ja virtuaalivaluutoista 

Osan pitää täydentää veroilmoitukselle myös tuloja. 

− Esimerkiksi vuokratulot, verkkoalustojen kautta saadut tulot ja virtuaalivaluuttojen vaihdot ovat sellaisia tuloja, joiden tietoja emme saa valmiiksi muualta esitäytetylle veroilmoitukselle. Ne pitää ilmoittaa itse, Palomäki muistuttaa. 

Veroilmoittaja: tutustu ohjeisiin ja kysy tarvittaessa apua

Verohallinto odottaa, että OmaVero on tänäkin vuonna suosituin tapa täydentää veroilmoitusta. Viime vuonna 88 prosenttia esitäytetyn veroilmoituksen täydentäjistä teki muutokset palvelussa.

Vero.fistä löytyy kattavat ohjeet, miten esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa korjata tai täydentää: Esitäytetty veroilmoitus – näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla. 

Apua saa myös Verohallinnon puhelinpalvelusta, somekanavista ja chatista, joka veroilmoituksen määräpäivinä palvelee tavanomaista pidempään, klo 19 asti. Verotoimistojen aukioloajat löytyvät täältä: Verotoimistot

FAKTA: Veroilmoituskevät 2023 

  • Veroilmoituksen tarkistamisen ja täydentämisen aika on suurimmalla osalla nyt. Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät OmaVerosta, ja ne tulivat paperipostilla huhtikuun loppuun mennessä. 
  • Palkansaajilla ja eläkeläisillä veroilmoitusten täydentämisen määräpäivät ovat 9.5., 16.5. ja 23.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta. OmaVerossa veroilmoitusta voi täydentää vielä määräpäivänä. Jos tiedot haluaa ilmoittaa paperilomakkeella, pitää lomakkeen olla perillä Verohallinnossa omana määräpäivänä. 
  • Toiminimiyrittäjien, maa- ja metsätaloudenharjoittajien sekä heidän puolisoidensa esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivä oli 3. huhtikuuta. Jos unohdit ilmoittaa tietoja, katso täältä ohjeet ja toimi heti. 
  • Verohallinto lähettää keväällä kaikkiaan 5,5 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta.