Teatteri Akselin näytelmä Tarpeettomia ihmisiä valittiin mukaan Työväen näyttämöpäiville Mikkeliin. Kuvassa vas. Hanna Mehto, Tomi Aho, Linda Johansson ja Rolle Ekroos. Kuvaaja Upi Helenius
Uutiset

Teatteri Akseli valittiin toista kertaa mukaan Suomen suurimmille harrastajateatterifestivaaleille Mikkeliin

Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 26. – 28.1.2024 jo 46. kertaa. Suomen suurimmille harrastajateatterifestivaaleille haki tällä kertaa peräti 38 ryhmää, joista mukaan valittiin kymmenen. Teatteri Akseli pääsee festivaaleille nyt toista kertaa. Teatteri valittiin mukaan näytelmällä Tarpeettomia ihmisiä, jonka on kirjoittanut Reko Lundán ja ohjannut Laura Hurme. Teatteri Akseli osallistui festivaaleille tämän vuoden tammikuussa ensimmäistä kertaa Miika Nousiaisen kirjoittamalla ja Kauno Takaraution ohjaamalla näytelmällä Maaninkavaara.

Esitysvalinnat ensi vuoden festivaaleille teki näyttelijä Taisto Oksanen

– Näytelmä ei päästä katsojaa helpolla ja siitä kiitos erinomaisen ryhmän lavalla. Näytelmä on tänään yhtä ajankohtainen tai jopa ajankohtaisempi kuin ilmestyessään. Teatteri Akseli ansaitsee kiitoksen rohkeasta näytelmävalinnasta, taustoittaa Oksanen valintaansa.

Tarpeettomia ihmisiä sijoittuu 2000-luvun alun Suomeen laman jälkeiseen nousukauteen. Kari on jäänyt työttömäksi, kun taas vaimo Tuula on ylennetty myymälävastaavaksi. Kari viettää päivänsä kotona ja kokee itsensä tarpeettomaksi. Näytelmässä nähdään konkreettisella ja rajullakin tavalla, mitä tapahtuu perheessä silloin, kun yhteiskunta unohtaa ihmisen eikä omien tunteiden käsittelyyn ole työkaluja tai voimia.

– Tarpeettomia ihmisiä kertoo ihmisen perustarpeista osoittaen samalla, kuinka helposti ihminen suistuu raiteiltaan, jos ei enää koe olevansa hyödyllinen yhteiskunnassa, eikä osaa puhua tai pyytää apua. Tässä näytelmässä kuten usein tosielämässäkin, päätyy kärsivä henkilö purkamaan oman pahan olonsa rakkaimpiinsa, kertoo ohjaa Laura Hurme.

Teatteri Akselin hallituksen puheenjohtaja Kauno Takarautio on ylpeä ja iloinen siitä, että vielä suhteellisen nuori teatteri valittiin festivaaleille jo toistamiseen.

– Tuotamme turkulaisista harrastajateattereista vuosittain eniten ensi-iltoja ja olemme alusta saakka olleet ohjelmiston suhteen kunnianhimoisia. Olemme valinnasta nöyrän otettuja, iloitsee kymmeniä yleisömenestyksiä ja mm. tänä vuonna festivaaleilla mukana olleen Maaninkavaaran ohjannut Takarautio.

Työväen Näyttämöpäivät on vuosittain Mikkelissä järjestettävä valtakunnallinen teatterifestivaali. Tammikuun loppuun sijoittuva viikonlopun mittainen tapahtuma kerää alan harrastajia ja ammattilaisia sekä yleisöä Mikkelistä ja ympäri Suomea yhteen parhaiden kotimaisten harrastajateatteriesitysten pariin.

Jokainen festivaaleilla esiintyvä ryhmä saa palautteen raadilta, joka koostuu teatterin ammattilaisista. Vuoden 2024 festivaaleilla raadissa ovat taiteilijaprofessori Mikko Roiha, teatteritoimittaja Kirsikka Moring, teatterijohtaja Miko Jaakola, näyttelijä Laura Rämä, teatteriohjaaja Sirpa Riuttala ja näyttelijä Tanjalotta Räikkä.