Teatteri Akseli vastaanotti Turun Teatterisäätiön tunnustuspalkinnon 4.2. Ravintola Suomalaisella Pohjalla. Kuvassa vasemmalta Turun Teatterisäätiön asiamies Riitta Iivonen, Teatteri Akselin hallituksen puheenjohtaja Kauno Takarautio ja varapuheenjohtaja Emmi Louhivuori sekä Turun Teatterisäätiön hallituksen puheenjohtaja Risto Korpela.
Uutiset

Teatteri Akseli sai Turun Teatterisäätiön tunnustuspalkinnon

Turun Teatterisäätiön tunnustuspalkinto jaettiin tänä vuonna 16. kertaa ja sen saajaksi vuodelta 2023 valittiin tällä kertaa turkulainen Teatteri Akseli. Tunnustuspalkinto on arvoltaan 15 000 euroa. Tunnustuspalkinnon lisäksi Turun Teatterisäätiö jakaa vuosittain kymmenille näyttämötaiteen yhteisöille, työryhmille ja yksityishenkilöille apurahoja muun muassa produktioiden tuottamiseen sekä jatkuvaan kehittymiseen näyttämötaiteen saralla.

Vuosittain satoihin tuhansiin euroihin nousevien apurahojen lisäksi Turun Teatterisäätiö jakaa halutessaan erillisen tunnustuspalkinnon. Tunnustuspalkinto on aiemmin jaettu pääosin näyttämötaiteen ammattilaisille ansiokkaasta elämäntyöstä tai merkittävästä teatteriteosta. Teatteri Akseli on ensimmäinen harrastajateatteri, joka sai tunnustuspalkinnon monipuolisesta ja laadukkaasta ohjelmistostaan sekä aktiivisesta esitystoiminnastaan.

– Teatteri Akselin toiminta käynnistyi vuonna 2015 rohkeasti tilanteessa, jossa kentällä jo toimi useita tunnettuja, pitkään toimineita harrastajateattereita. Teatteri Akseli on alusta saakka pitänyt tiukasti kiinni perusajatuksestaan tarjota monipuolista, laadukasta ja yleisölähtöistä teatteria. Tästä syystä se on lyhyessä ajassa ansaitusti vakiinnuttanut paikkansa Turun harrastajateatterikentällä sekä yleisön että harrastajien keskuudessa. Teatteri Akselin näytelmävalinnoissa ja tuotannoissa on alusta saakka näkynyt rohkeus, intohimo, luovuus ja kokemus, jonka myös monet näyttämötaiteen ammattikriitikot ovat useiden
ensi-iltojen arvioissa panneet merkille, taustoitti valintaa Turun Teatterisäätiön hallituksen puheenjohtaja Risto Korpela.

Teatteri Akselin ansioiksi luettiin myös vuosittaisten ensi-iltojen suuri määrä ja jäsenmäärän kasvu. Teatteri Akselin viime aikojen vaikuttavista tuotannoista Korpela nosti kiitospuheessaan esiin mm. mielisairaalaan sijoittuneen Yksi lensi yli käenpesän -näytelmän sekä Agatha Christien tunnetun murhamysteeriklassikon Hiirenloukun.

– Teatteri Akseli tuottaa turkulaisista harrastajateattereista eniten ensi-iltoja. Kesäteatteri mukaan lukien ensi-iltoja on teatterin kahdella näyttämöllä nähty vuosittain peräti 6–7. Ensi-iltojen määrä ja näyttämötaiteen eri genrejä monipuolisesti edustava ohjelmisto on houkutellut yleisön lisäksi luokseen ison joukon harrastajia. Teatteri Akselin jäsenmäärä on lähes 100. Teatteri Akseli on tähän mennessä saanut myös jo useampia tunnustuksia. Akselin näyttelijöitä on palkittu Turun Teatterikerhon Nuoren taiteilijan kannustuspalkinnoilla ja Teatteri Akseli on valittu jo kaksi kertaa mukaan Työväen Näyttämöpäiville Mikkeliin.

Tunnustuspalkinnon vastaanottivat Teatteri Akselin puolesta perustajäseninäkin toimineet hallituksen puheenjohtaja Kauno Takarautio sekä hallituksen varapuheenjohtaja Emmi Louhivuori.

– Olemme tästä tunnustuksesta erittäin otettuja, hämmentyneen onnellisia ja samalla iloisia koko Turun harrastajateatterikentän puolesta. Tunnustus osoittaa, että taso tällä alueella on todella kova, mikä on suuri ilonaihe paitsi kaikille teatterintekijöille, myös yleisölle. On myös erittäin hienoa, että meillä on Turun Teatterisäätiön ja Turun Teatterikerhon kaltaisia perinteikkäitä järjestöjä tukemassa näin vahvasti myös harrastajateatterikentän toimintaa. Arvostus kentällä näitä järjestöjä kohtaan on todella suuri, Takarautio iloitsi omassa puheenvuorossaan.

Louhivuori nosti esille teatterin merkityksellisyyden.

– Teatteria tehdään ihmiseltä ihmiselle. Korona-aika kosketti koko alaa täysin pysäyttävällä tavalla. Olemme olleet suunnattoman ilahtuneita siitä, että yleisö on osoittanut vahvan kaipuunsa teatteriin tämän poikkeuksellisen ajanjakson jälkeen. Turun Teatterisäätiön arvostetun tunnustuspalkinnon vastaanottaminen on suuri kunnia. Se antaa meille tärkeän viestin, että työmme Akselissa on nähty ja tunnustettu ja että olemme yhdessä onnistuneet luomaan jotain erityistä.