Ilmastokokous 2022
Turun pormestari Minna Arve
Uutiset

Tampereen ja Turun pormestarit: Finnairin päätös lopettaa lennot heikentää kaupunkien vetovoimaa ja samalla koko Suomen kilpailukyvyn kasvattamista

Finnairin päätös lopettaa lennot Tampereelta ja Turusta Helsinkiin ja korvata yhteydet bussilla on lyhytnäköistä ja vaarallista koko Suomen kasvun ja kehityksen kannalta, sanovat pormestarit Anna-Kaisa Ikonen ja Minna Arve. Tampere ja Turku jatkavat saavutettavuuden kehittämistä Finnairin valitettavasta päätöksestä huolimatta.

Finnair ilmoitti keskiviikkona lopettavansa Tampereen ja Turun lennot 1. toukokuuta 2023 alkaen. Yhtiö korvaa lennot bussiyhteyksillä.

– Tässä maailmanpoliittisessa ja taloustilanteessa pitäisi huolehtia Suomen kilpailukyvyn ja saavutettavuuden vahvistamisesta eikä päinvastoin. Jos haluamme edistää kansainvälistä kilpailukykyä, tällaiset teot toimivat suoraan sitä vastaan. Esimerkiksi matkailun, kansainvälisten osaajien houkuttelun, elämysteollisuuden ja vientiyritysten kannalta mahdollisimman sujuvat lentoyhteydet myös muualle kuin vain Helsinkiin ovat ensisijaisen tärkeitä, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Finnair perustelee päätöstä sekä taloudellisilla että ympäristösyillä. Finnairin lennot ovat palvelleet erityisesti aikaisen aamun ja myöhäisen illan syöttöliikennettä jatkoyhteyksille eli erityisesti työkseen matkustavia.

– Tampereelta tai Turusta ei lennetä Helsinkiin viettämään vapaapäivää, vaan jatkamaan seuraavalla lennolla maailmalle. Finnairin valitettavasta päätöksestä huolimatta jatkamme kaupunkien yhteyksien kehittämistä. Onneksi molempien kaupunkien kentiltä on myös muiden yhtiöiden suoria yhteyksiä maailmalle, ja ne näkevät aluekenttien merkityksen liiketoiminnalleen. Myös nopeiden raideyhteyksien kehittäminen on Suomen saavutettavuuden näkökulmasta erittäin tärkeää ja niitä on entistä suurempi syy kiirehtiä. Lisäksi rinnalla tarvitaan myös sujuvia lentoyhteyksiä, Turun pormestari Minna Arve sanoo.

Suomen suuret kaupungit ovat maan talouden vetureita. Siksi suurten kaupunkiseutujen elinvoiman ja houkuttelevuuden kehittäminen on tärkeää koko Suomen kannalta. Tampereen ja Turun kentät palvelevat laajaa aluetta – Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla asuu noin puoli miljoonaa ihmistä kummassakin.