Varsinais-Suomen Yrittäjät auttaa jäseniä poliittisten lakkojen aikana
Uutiset

”Suoria ja välillisiä euromääräisiä vaikutuksia alueen yrityksiin” – Varsinais-Suomen Yrittäjät auttaa jäseniä poliittisten lakkojen aikana

Laaja poliittinen lakkoliikehdintä vaikeuttaa monen pk-yrityksen toimintaan keskiviikosta perjantaihin joko suoraan tai välillisesti. Varsinais-Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja hallituksen jäsenet ovat tarjoutuneet jäsenyritysten avuksi. 

Varsinais-Suomen Yrittäjät tarjoaa apua pk-yrityksille torstaina ja perjantaina, kun ammattiyhdistysliike vastustaa laajalla poliittisella lakkoliikkeellä Orpon hallituksen uudistuksia. 

– Toimihenkilömme ja hallituksen jäseniä on tarjoutunut jäsenyrittäjien avuksi. Lakolla on suoria ja välillisiä euromääräisiä vaikutuksia alueen pk-yrityksiin, kun logistiikka ei pelaa, julkinen liikenne seisoo ja esimeriksi päiväkoteja on kiinni. Haluamme olla jäsenyrittäjiemme tukena, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo. 

Munterin mukaan yhteydenottoja on tullut erityisesti päivittäistavarakaupoista. Jäsenyrittäjät ovat voineet olla yhteydessä aluejärjestöön, mikäli yrityksellä on esimeriksi tarve työvoimalle tai avulle tuotannossa tai kuljetuksissa. 

– Tämänkin toimenpiteemme yhteydessä on tullut näkyväksi se, että yrittäjä, usein perheineen, on se, joka joustaa ja tekee pitkää päivää tällaisessa poikkeustilanteessakin. Samoin yrittäjien mukaan suuri osa työntekijöitä ei ole nykyisin ammattiliiton jäsen. Päiväkotien sulkeminen ja julkisen liikenteen vuoksi työntekijöiden voi kuitenkin olla vaikea päästä töihin, Munter sanoo.

Yrittäjäjärjestön jäsenet saavat tarvittaessa apua myös Yrittäjien lakineuvonnasta.  

Munter muistuttaa, että työntekijän ei ole pakko osallistua loppuviikon ulosmarsseihin, lakkoihin tai muihin ay-liikkeen tempauksiin. 

– Työntekijällä ei ole lakkovelvoitetta. Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan tehdä työtä normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi ulosmarssin tai lakon julistanut, Munter toteaa. 

Jos ammattiliittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi tällä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli työntekijä esimerkiksi erotetaan ammattiliitosta. Liittoon kuulumattomalle työntekijälle ammattiliitto ei voi antaa mitään seuraamuksia.