Yhteiskuntavastuu
Yhteiskunnallinen Yritys -merkin saaneet yritykset pyörittävät yhteensä reilun neljän miljardin euron liiketoimintaa yli 27 500 työntekijän voimin. Merkin saa, jos yrityksen ensisijainen päämäärä ja arvopohjainen missio on, ett tekee liiketoimintansa kautta hyvää yhteiskunnalle tai ympäristölle.
Uutiset

Suomessa on jo yli 300 Yhteiskunnallinen Yritys -merkin saanutta yritystä

Marraskuun 17. päivänä vietetään kansainvälistä yhteiskunnallisten yritysten päivää. Suomessa yhteiskunnallisia yrityksiä on eri arvioiden mukaan tuhansia, joista Yhteiskunnallinen Yritys -merkin saaneita yrityksiä on hieman yli 300. Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Yhteiskunnallinen Yritys -merkki auttaa tunnistamaan nämä hyvää tekevät yritykset luotettavasti.

Yhteiskunnalliset yritykset erottaa muista yrityksistä niiden ensisijainen päämäärä ja arvopohjainen missio: ne tekevät liiketoimintansa kautta hyvää yhteiskunnalle tai ympäristölle.

Myös voitonjako poikkeaa tavanomaisesta siten, että yli puolet voitosta käytetään jonkin yhteiskunnallisen tai ympäristöllisen päämäärän hyväksi, joko oman toiminnan kehittämiseen tai lahjoittamalla yrityksen toiminta-ajatuksen mukaisesti. Tärkeää on myös liiketoiminnan yhteiskunnallisten vaikutusten osoittaminen ja toiminnan avoimuus.

–  Maailmalla yhteiskunnallinen yritystoiminta on tunnetumpaa ja laajakirjoisempaa, mutta myös Suomesta löytyy yhteiskunnallisia, arvopohjaisia yrityksiä, joiden tehtävä on tuottaa palveluita kohderyhmälleen, eikä vain maksimoida osinkoja omistajilleen, kertoo Yhteiskunnallinen Yritys -merkin markkinointipäällikkö Niina Ollikka Suomalaisen Työn Liitosta.

Merkin saaneita yrityksiä sote-, ympäristö- ja kiertotalouden sekä korkean teknologian aloilla

Pienestä liiketoiminnasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä Yhteiskunnallinen Yritys -merkin saaneet yritykset pyörittävät yhteensä reilun neljän miljardin euron liiketoimintaa yli 27 500 työntekijän voimin.

–  Yhteiskunnallisia yrityksiä on peräänkuulutettu usein, kun uutisoinnit hoiva-alan laiminlyönneistä, ulkomaille veronsa maksavista monikansallisista yhtiöstä ja läpinäkymättömästä liiketoiminnasta ovat olleet tapetilla. Yhteiskunnallisia yrityksiä palveluiden tuottajiksi kaipaavat niin kunnat kuin kuluttajatkin. Yhteiskunnalliset yritykset vastaavat suoraan suomalaisten kysyntään, sillä ne kantavat yhteiskunnallista vastuuta, toimivat avoimesti ja pystyvät osoittamaan liiketoimintansa vaikutukset, Ollikka lisää.

Yhteiskunnallisia yrityksiä toimii yritysmuodosta riippumatta useilla eri toimialalla, kuten sosiaalihuollon palveluissa, terveyspalveluissa, ympäristö- ja kiertotaloudessa ja korkean teknologian toimialoilla. Yhteiskunnalliset yritykset levittäytyvät ympäri Suomen, mutta eniten niitä sijaitsee Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Yhteiskunnallinen Yritys -merkin saaneet yritykset ratkovat liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Ne käyttävät suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen. www.yhteiskunnallinenyritys.fi.

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Sen tehtävänä on kannustaa valitsemaan työtä Suomeen. www.suomalainentyo.fi