Kilpailun yhtenä päätavoitteena onkin kannustaa nuoria yhä enemmän tekniikan ja luonnontieteiden pariin. Aiheen voi ideoida oman mielikuvituksensa mukaan.
Uutiset

Suomen suurin nuorten tiedekilpailu hakee vuoden parasta ideaa – voittajalle 5 000 euroa

Tiede- ja teknologiakilpailu Beyond 2020 Challenge haastaa kaikki Suomen toisen asteen opiskelijat keksimään luovia ratkaisuja mieltä polttaviin (tai ihmiskuntaa koskettaviin) kysymyksiin, ja pelastamaan jopa koko maailmaa. Kilpailun järjestävät yhdessä Turun kaupunki ja lääkeyritys Bayer. 

Valtakunnallinen Beyond 2030 Challenge -tiede- ja teknologiakilpailu kutsuu kaikki nuoret laittamaan luovuutensa testiin, innostumaan kestävästä kehityksestä ja voittamaan upeita palkintoja. Kilpailussa ei tarvitse olla kokenut konkari, vaan paras tulos syntyy, kun nuori on utelias, kiinnostunut ja heittäytymishaluinen. Nuoria tukevat koko kilpailun ajan tekniikan alojen korkeakouluopiskelijamentorit. 

Kilpailutyön aihevalinnassa vain mielikuvitus asettaa rajat. Aiempina vuosina joukkueet ovat esimerkiksi kehittäneet syöpähoitoa, tehneet pihoista hiilinieluja ja parantaneet Itämeren laatua sinisimpukoilla. Yhteistä ideoille on ollut se, että ne sekoittavat luovasti eri tieteenaloja, yhteisenä tähtäimenä maapallon ja ihmiskunnan auttaminen. 

Viime vuonna kilpailun voitti Erika Pajusen maankäytön arviointimenetelmä, jonka avulla kunnat, kiinteistöyhtiöt ja kotitaloudet voivat tehdä piha-alueistaan hiilinieluja – ja siten pelastaa maailmaa. Kilpailusta oli hänelle runsaasti hyötyä.

– Kilpailun aikana päätin hakea ympäristöaiheisiin jatko-opintoihin, sillä luonnontieteet ovat aina kiinnostaneet minua. Kilpailun voitto toi palkinnon pitkäjänteisestä työstä, ja opintojen edistyttyä haluaisin ottaa kilpailussa kehittämäni innovaation piha-alueista hiilinieluina käyttöön, Pajunen kertoo.  

Beyond 2030 Challenge -kilpailun mahdollistaa ainutlaatuinen julkishallinnon ja yksityisten yritysten välinen yhteistyö

Eri toimijat yhdistävä innovaatioekosysteemi ja osaamisen vahvistaminen edesauttavat Suomen pysymistä tieteen ja teknologian aallon harjalla globaalissa kilpailussa. Kilpailun yhtenä päätavoitteena onkin kannustaa nuoria yhä enemmän tekniikan ja luonnontieteiden pariin.

Ministeriön tuen tiede- ja teknologiakilpailuun tuo opetusministeri Li Andersson.

– Maailmanpelastaminen ei onnistu ilman osaamista, siksi kannustan jokaista nuorta kokeilemaan erilaisia asioita sen oman jutun löytämiseksi. Vain uutta oppimalla ja yhdessä tekemällä meidän on mahdollista vastata tulevaan, sanoo opetusministeri Li Andersson.

Kilpailun suojelijoina toimivat Turun kaupungin pormestari Minna Arve ja Bayer Nordicin toimitusjohtaja Christiane Temminghoff. Kilpailun tuomaristo koostuu koulutuksen, tieteen ja teknologian asiantuntijoista. Tuomaristoa johtaa Teknologiakampus Turun johtaja ja Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula

Yhteistyössä on voimakkaasti mukana Teknologiakampus Turku. Kilpailua tukevat lisäksi Turku Energia, PerkinElmer, Turun Seudun OP, Genelec, Wärtsilä, Metso Outotec ja CADMATIC. 

Joukkueet voivat ilmoittautua mukaan 18.11.2022 saakka – voittajat palkitaan livefinaalissa 21.4.2023

Beyond 2030 Challenge -kilpailussa nuoret muodostavat omat joukkueensa. Kilpailla voi joko yhden tai useamman hengen joukkueissa, ja kilpailun saa sisällytettyä osaksi nuoren lukio- tai ammattiopintoja. 

Kilpailun upeat palkinnot myönnetään joukkuekohtaisesti: voittajalle 5 000 €, hopeasijasta 2 500 € ja 1 250 € pronssista. Viime vuonna tuomaristo palkitsi lisäksi hopeaa voittaneen syöpäleikkuri-idean tutustumispäivällä Turun biotekniikan keskuksen syöpätutkimukseen. 

Ilmoittautuminen Beyond 2030 Challengeen on auki 4.10.–18.11.2022. Kilpailun voittaja ratkeaa kutkuttavan jännittävässä livefinaalissa 21. huhtikuuta, ja viisi finaalijoukkuetta valitaan helmikuussa järjestettävässä semifinaalissa. Kilpailu järjestetään nyt kolmatta kertaa.

Edellisen kilpailun mitalistit ja kilpailutyöt:

  1. Econsult, Erika Pajunen, Helsinki, Pihoista hiilinieluja
  2. Syöpäleikkuri hTERT Cas9, Adam Yousef, Helsinki, Syöpähoitokekehitys
  3. Älykierrätys, Eetu, Janni ja Joona, Joensuu, Kierrätys ei vaadi salapoliisityötä