Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä ja Sillin Grand Old Man Matti Ruuska maistavat kesän 2023 silliä
Uutiset

Suomen silli- ja perunakesä avattiin Rymättylässä

Rymättylä on tunnettu kahdesta kesäherkusta, sillistä ja varhaisperunasta. Itseoikeutetusti Rymättylän perinteisestä sillisatamasta avattiin jälleen kesäkuun toisena viikonloppuna virallisesti Suomen silli- ja perunakesä 2023. Virallisen avauksen suoritti itsekin Rymättylässä asuva kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä. Paikalle oli jälleen kokoontunut tuhatpäinen yleisö nauttimaan kesäisestä päivästä ja maistelemaan molempia kesäherkkuja, joita tarjottiin kaikille veloituksetta.

Avauspuheessaan Aalto-Setälä korosti Rymättylän pitkää silliperinnettä ja oli iloinen, että se jatkuu nykypäivänäkin sekä silliteollisuuden että perinnemuseon voimin, ” Tänne on katettu paitsi silliperinne ja traditio myös ruoka nälkäisten pöytään.”, hän totesi puheessaan.

Aalto-Setälä nosti esille myös huolensa suomalaisesta kalan elintarvikekäytöstä, ” Suomen kalasaaliista reilusti yli puolet on silakkaa ja kilohailia. Tästä vain muutama prosentti myydään tuoreena tai jalostettuna ihmisravinnoksi. Suurin osa menee kalajauhotehtaalle ja rehuksi.”

Hän nosti esille myös huolensa Saaristomeren tilasta ja tulevaisuudesta sekä esitti neljän kohdan ohjelman, jolla jokainen voi meren tilaan vaikuttaa.

Sillitapahtuman taustaa:

Rymättylän Röölän perinteinen sillisatama oli suomalaisen sillinpyyntilaivasto Saukon kotisatama 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Saukko laivat purkivat saaliinsa keskikesällä, parhaaseen varhaisperuna aikaan. Saukkojen saapuminen jo silloin oli merkittävä tapahtuma ja sillilaiturille kokoontui tuhatpäinen yleisöjoukko vastaanottamaan uutta sillisaalista.

Sillijalostusta Rymättylässä elvytettiin 1980-luvun lopulla, kun Bauckman Oy (myöh. Boyfood Oy) aloitti tuotannon Röölän sillitehtaassa. Vuonna 1990 yritys toi laivalastillisen uutta silliä Röölän laituriin ja julisti samalla Suomen Silli- ja perunakesän virallisesti avatuksi. Tämän jälkeen vuosittain silli- ja perunakesä on avattu Rymättylästä aina näihin päiviin saakka. Silli- ja perunakesää ovat olleet avaamassa mm. Islannin entinen presidentti Vigdis Finnbogadottir, Islannin suurlähettiläs Kornelius Sigmundson, Maaherra Pirkko Työläjärvi ja ministeri Ilkka Kanerva. Vuodesta 2013 saakka silli- ja perunakesä on avattu Röölän Kylätoimikunnan järjestämän ”Sillii ja uussii peruni” tapahtuman yhteydessä.

Rymättylä, Suomen silli- ja perunapääkaupunki

Silliperinne elää edelleenkin vahvana Rymättylän Röölän sillisatamassa. Suomen ainoa sillijalostustehdas, Suomen Sillikonttori Oy, siirsi toimintansa vuonna 2021 siellä sijaitsevaan sillitehtaaseen.

Silliperinnemuseo Dikseli on toiminut sillisatamassa jo vuosia ja vaalinut suomalaista silliperinettä ansiokkaasti sekä keräämällä perinnetietoa ja -kalastustarvikkeita että jakamalla tietoa eri tilaisuuksissa.

Rymättylässä tuotetaan myös merkittävä osa Suomen varhaisperunasta. Silli- ja perunakesän avaamisella on jo pitkä yli 30 vuoden tausta ja tätä perinettä tullaan edelleenkin jatkamaan vuosittain aina kesäkuun toisena viikonloppuna.