Matti Ruuska tarkistaa kesän 2022 sillit.
Uutiset

Suomen silli- ja perunakesä avataan Rymättylästä

Naantalin Rymättylä on tunnettu kahdesta kesäherkusta, sillistä ja varhaisperunasta. Rymättylä on itseoikeutetusti avannut virallisesti silli- ja perunakesän jo 1990-luvun alusta saakka.

Päivän aikana Rymättylän sillisatamassa vieraili noin 1500 ihmistä avaamassa Silli- ja perunakesän 2022.

Sillinjalostus palasi Rymättylään vuonna 2021, kun ainoa Suomessa silliä jalostava yritys, Suomen Sillikonttori Oy siirsi tuotannon sillisatamassa sijaitsevaan sillitehtaaseen.

Rymättylä tuottaa myös merkittävän osan Suomen varhaisperunasta.

Sillitapahtuman taustaa:

Rymättylän Röölän perinteinen sillisatama oli suomalaisen sillinpyyntilaivasto Saukon kotisatama 1950-luvulta 1970-luvun puoliväliin. Saukko laivat purkivat saaliinsa keskikesällä, parhaaseen varhaisperuna aikaan. Saukkojen saapuminen jo silloin oli merkittävä tapahtuma ja sillilaiturille kokoontui tuhatpäinen yleisöjoukko vastaanottamaan uutta sillisaalista.

Sillijalostusta Rymättylässä elvytettiin 1980-luvun lopulla, kun Bauckman Oy (myöh. Boyfood Oy) aloitti tuotannon Röölän sillitehtaassa. Vuonna 1990 yritys toi laivalastillisen uutta silliä Röölän laituriin ja julisti samalla Suomen Silli- ja perunakesän virallisesti avatuksi. Tämän jälkeen vuosittain silli- ja perunakesä on avattu Rymättylästä aina näihin päiviin saakka. Silli- ja perunakesää ovat olleet avaamassa mm. Islannin entinen presidentti Vigdis Finnbogadottir, Islannin suurlähettiläs Kornelius Sigmundson, Maaherra Pirkko Työläjärvi ja ministeri Ilkka Kanerva. Vuodesta 2013 saakka silli- ja perunakesä on avattu Röölän Kylätoimikunnan järjestämän ”Silli ja uussii peruni” tapahtuman yhteydessä.

Silli-ja perunakesän avaus 10.6.2023 klo 10.00-16.00

Tänä vuonna, kuten jokaisena vuonna tästä eteenpäinkin, Suomen silli- ja perunakesä avataan virallisesti kesäkuun toisena viikonloppuna Rymättylän Röölän perinteisessä sillisatamassa osana ”Silli ja uussii peruni” tapahtumaa.  Suomen Silli- ja perunakesän avaa virallisesti Kansanedustaja Pauli-Aalto Setälä.

Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhatpäinen yleisöjoukko nauttimaan kesäisistä herkuista, sillistä ja uudesta perunasta, joita kaikille vierailijoille tarjotaan. Tämä tiedote toimii myös Teille kutsuna saapua paikalle 10.6.2023 seuraamaan Suomen Silli- ja perunakesän virallista avausta.