Peltoaurinkovoimala
Uutiset

Suomen kesä on aurinkoisempi kuin koskaan: rannikolle rakennetaan yli tuhansien paneelien aurinkopuistoja

Vaikka pohjoisen talvi on harmaa ja pitkä, Suomi on hyvä maa aurinkovoimalle. Suomen rannikolle rakennetaan nyt isoja aurinkovoimapuistoja. Tänä kesänä Carunan verkkoon liitettiin verkkoalueen isoimmat aurinkopuistot Kemiönsaaressa ja Raaseporissa.

Aurinkovoimapuistot, tai aurinkopuistot, ovat isoja aurinkopaneelikenttiä, jotka sisältävät tuhansia paneeleja.  

Kemiönsaaren ja Raaseporin aurinkopuistot ovat teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita, joissa on kummassakin noin 3600 aurinkopaneelia. Yksi puisto tuottaa vuodessa noin gigawattitunnin verran energiaa, mikä vastaa 50 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta tai 350 suomalaisen sähköautoilijan vuosittaisia ajokilometrejä. 

Aurinkopuiston Raaseporiin perustaneella yrityksellä Chaps Investillä on paneelipeltojen ohessa lypsytila. Omistaja Albert De La Chapellen mukaan viime talven energiakriisi osoitti, että energiaomavaraisuutta on lisättävä. 

“Meidän pitää satsata omavaraisuuteen. Maatiloja syytetään usein päästöjen aiheuttamisesta, mutta me yritämme jatkuvasti pienentää hiilijalanjälkeämme”, De La Chapelle sanoo. 

De La Chapellen aurinkopuistossa on 3600 aurinkopaneelia, ja puisto tuottaa noin kaksi miljoonaa kilowattituntia vuodessa. Muita isoja aurinkopaneelihankintoja harkitseville hän neuvoo tilaamaan paneelit hyvältä urakoitsijalta. 

“Jos tällaiseen projektiin ryhtyy, niin aurinkopaneelien toimittajan kannattaa olla kokenut. Yhteistyö sähkönjakeluyhtiö Carunan kanssa on toiminut hyvin”, De La Chapelle sanoo.  

“Caruna rakensi aurinkopuistoille saaristoon uudet liittymät, ja puistot kytkettiin verkkoon Carunan kytkemön kautta tässä kuussa, jolloin ne alkoivat tuottaa energiaa. Olemme tietenkin iloisia, että pystymme auttamaan asiakasyrityksiämme siirtymään uusiutuvan energian tuottajiksi”, Carunan asiakaspäällikkö Joni Kokkonen sanoo.  

Suomessa on hyvät olosuhteet aurinkovoimalle 

Samalla kun kuluttajien aurinkopaneelihankinnat lisääntyvät, teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita pystytetään Suomeen enemmän kuin koskaan. Caruna on saanut aurinkovoimaloista tänä vuonna jo kymmeniä kyselyitä. 

Carunan asiantuntijan mukaan Suomessa on varsin hyvät ilmasto-olosuhteet uusiutuvan energian käytölle.  “Aurinkovoima ei tarvitse jatkuvaa paistetta, vaan paneelit tuottavat energiaa myös pilvipoutaisella säällä. Optimaalinen tuotanto paneeleista saadaan itseasiassa melko viileällä säällä, ja Suomen kesä on valoisa. Aurinkovoimalla voidaan Suomessa tuottaa saman verran energiaa kuin vaikkapa Pohjois-Saksassa”, sanoo Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto.