Kesäkuun alussa Turku saa ensimmäisenä suomalaiskaupunkina katukuvaansa yhteiskäyttöiset taakkapyörät, jotka ovat kaupunkilaisten vuokrattavissa.
Uutiset

Suomen ensimmäiset yhteiskäyttöiset taakkapyörät Turkuun

Tiistaista 6.6. alkaen turkulaisten on mahdollista vuokrata yhteiskäyttöisiä taakkapyöriä. Turkuun tulevat pyörät on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön.

Kesäkuun alussa Turku saa ensimmäisenä suomalaiskaupunkina katukuvaansa yhteiskäyttöiset taakkapyörät, jotka ovat kaupunkilaisten vuokrattavissa.

Taakkapyörät ovat sähköavusteisia polkupyöriä, joilla pystyy kuljettamaan muutamien kymmenien kilojen painoisia kuormia. Pyöriä voi käyttää myös lasten kuljettamiseen, sillä taakkapyörissä on turvavyöt.

– Yhteiskäyttöisiä taakkapyöriä on toivottu, sillä ne soveltuvat monenlaiseen käyttöön. Pyörillä pystyy kuljettamaan esimerkiksi lapsia tai kauppaostoksia, Turun kaupungin hankepäällikkö Stella Aaltonen taustoittaa.

Taakkapyörät toimivat erillään föllärijärjestelmästä, mutta pyöriä voi vuokrata Donkey Republicin sovelluksesta fölläreiden tapaan. Sovelluksessa taakkapyörien asemat erottuvat muista salamasymbolilla. Pyörien hinnoittelu alkaa 3 eurosta tuntia kohden, ja tuntihinta tulee edullisemmaksi, mitä pidempään pyörää vuokraa.

Turkulaisten käyttöön tulee aluksi neljä taakkapyörää. Valikoimaan kuuluu kaksi kolmipyöräistä pyörää sekä kaksi kaksipyöräistä taakkapyörää.

Turkuun tulevien taakkapyörien palveluntarjoajana toimii suomalainen KaaKau Oy, ja pyörät on tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön. Taakkapyörät ovat aluksi vuokrattavissa linja-autoaseman, Ikituurin sekä Förin pyöräasemilta. Lisäksi Kupittaalle on suunnitteilla yksi taakkapyöräasema. Pyörän voi palauttaa mille tahansa taakkapyörille määrätylle asemalle. Sovelluksesta voi vuokrauksen yhteydessä tarkastaa näiden muiden asemien sijainnin.

– Haluamme olla omalta osalta mukana laajentamassa ja kehittämässä Turun pyöräilymahdollisuuksia. Kehitämme palvelua ketterästi käyttäjäpalautteiden pohjalta yhdessä kaupungin kanssa, KaaKaun toimitusjohtaja Aleksanteri Repo kertoo.

Taakkapyörät lisäävät entisestään kaupungin pyörätarjontaa, sillä päiväkodeille suunnatut muksubussit aloittavat niin ikään toimintansa kesän aikana.

Taakkapyörät ovat osa Euroopan komission rahoittamaa Scale Up -hanketta.