Nyt äänestetään Suomen paras lounasravintola – menestyjiä ollut ympäri maan.
Uutiset

Suomalaisista 70 prosenttia haluaa lounaaksi buffetia

Nyt äänestetään Suomen paras lounasravintola – menestyjiä ollut ympäri maan.

70 prosenttia suomalaisista haluaa lounaakseen buffetia. Jos saatavilla on vieläpä kotimaisen kotiruoan buffet, tyytyväisiä ruokailijoita piisaa, sillä 48 prosenttia suomalaisista nimeää suomalaisen kotiruoan lounassuosikikseen. Ylipäätään suomalaisista työssäkäyvistä vain 2 prosenttia jättää työpäivinä lounaan väliin ja lounastajista 65 prosenttia hankkii lounaansa ravintolasta. Prosenttiosuuteen sisältyvät muun muassa henkilöstöravintolat ja ruokalähettien asiakkaat. Suomalaisten lounasruokasuosikit ovat kotimainen kotiruoka, ruokaisa salaatti, sushi, thaimaalainen ja intialainen tai nepalilainen. Suomen parhaan lounasravintolan selvittäminen alkaa huomenna, kun käynnistyy Suomen Paras Lounas -äänestys. Kuka tahansa voi äänestää mitä tahansa lounasravintolaa. Viime vuonna voittaja löytyi Helsingistä. Äänestäjiä oli 57 297. Aiemmat voittajat ovat olleet Salosta, Kouvolasta ja Keravalta. Kilpailun suojelijana toimii Harri Syrjänen. 

Huomenna alkaa Suomen paras lounas -kilpailu, jossa valitaan maan paras lounasravintola. Valtakunnallisessa kisassa pääsee äänestämään kuka tahansa ja äänestäminen tapahtuu verkossa. Äänestysaika alkaa huomenna 1.9. ja jatkuu 24.9. saakka. Kisassa ovat mukana kaikki Suomen lounasravintolat, eikä siihen tarvita etukäteisilmoittautumista. Kilpailun järjestää maan suosituin työsuhde-etupalvelu Edenred, jonka etuihin kuuluu lounasetu Lounari. Äänestämään pääsee kisan verkkosivulla: https://paraslounas.edenred.fi/fi/aanesta

Suomen paras lounas valitaan nyt 5. kerran. Kilpailun suojelijana toimii toista vuotta peräjälkeen kokki Harri Syrjänen. Syrjänen jakaa tietoa kilpailusta Instagram-kanavallaan sekä tarjoaa voittajaravintolalle räätälöidyn sparraussession. 

Viime vuonna ravintolasuosikkinsa kertoi 57 297 äänestäjää. Aiempina vuosina suosikit ovat löytyneet suurimpien asutuskeskusten ulkopuolelta, sillä vuoden 2019 voittaja Keravan Pihvitupa sijaitsee Keravalla, vuoden 2020 voittaja Mimosan Aito Kouvolassa ja vuoden 2021 voittaja JJ’s BBQ Salossa. Mutta viime vuonna sekä paras että toiseksi paras lounasravintola olivat helsinkiläisiä. Voittaja oli Satama Bar & Bistro ja hopeasijalla Factory Kalasatama. 

30 prosenttia puoltaa annoksia 

Suomalaisista 70 prosenttia suosii buffetlounasta. 30 prosenttia puoltaa à la cartea. Viime vuoden Suomen paras lounas olikin Satama Bar & Bistron kasvispainotteinen buffet. 

– Buffetlounaat ovat jo kiinteä osa suomalaista ruokakulttuuria. Niissä tulee vatsa täyteen, saa itse valita runsaasta tarjonnasta omanlaisen annoksen ja saa monipuolisen ravinnon. Ja kun hyödyntää runsasta salaattipöytää, ei lipsahda ylensyönniksikään, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Kuusela sanoo. 

Työpäivinä liki kaikki työlliset suomalaiset syövät lounaan. Vain 2 prosentti heistä ei tapaa syödä lounasta. Lounastajista 65 prosenttia hankkii lounaansa ravintolasta ja 16 prosenttia ruokakaupasta. Eväät tuo kotoaan lounaaksi vain 18 prosenttia suomalaisista. 

– Kaikkinensa on hyvä huomata, kuinka merkittävä asema ravintoloilla on suomalaisessa arjessa. 65 prosenttia työssäkäyvistä aterioi jatkuvasti vähintään kerran päivässä ravintolassa, Kuusela toteaa. 

Lounaan tilaaminen ruokalähettipalvelulla on myös yleistynyt; 46% käyttää lähettipalveluja lounasruokailuun. Suosituin palvelu on Wolt. Lounaan tilaajista sitä käyttää 25 prosenttia. Tiedot selviävät Edenredin tekemän Lounaskysely 2023 -kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimukseen vastasi 8273 suomalaista. 

Isoja lounasruokasuosikkeja on kaksi

Suomalaisilla on kaksi selkeää lounasruokasuosikkia. Ne ovat suomalainen kotiruoka ja ruokaisat salaatit. Kolmen lounassuosikkinsa joukkoon suomalaisista valitsee suomalaisen kotiruoan 48 prosenttia ja ruokaisan salaatin 41 prosenttia.  

– Perinteisten ykkössuosikkien jälkeen näkyy suomalaisen maun kansainvälistyminen. Seuraavaksi suosituimmat lounasruoat ovat Aasiasta. Kolmanneksi suosituinta on sushi, neljänneksi suosituinta thaimaalainen ruoka ja viidenneksi suosituinta intialainen tai nepalilainen ruoka. Esimerkiksi pizzaa ja hampurilaisia suomalaiset eivät nimeä suosikeikseen, vaan terveellisyys on lounastamisessa tärkeää, Kuusela kertoo. 

Vain 9 prosenttia sanoo, ettei lounas vaikuta jaksamiseen

Lounasetu on Suomen yleisin työsuhde-etu. Työterveyshuolto on yleisempi, mutta se on lakisääteinen. 

– 85 prosenttia Edenredin lounasedun Lounarin käyttäjistä sanoo sen kohentavan lounasruokailun monipuolisuutta. Se on luonnollista, koska kun lounasedulla syö ravintolassa, käytännössä ravintola huolehtii ravinnon monipuolisuudesta. Ja lounasetu on käytettävissä myös ruokakaupoissa, esimerkiksi salaattibaariin, Kuusela kommentoi. 

Terveellisyys on suomalaisille lounasruokailussa tärkeä arvo. Se on maun jälkeen toiseksi tärkeintä. Maku on tärkeimpiä ominaisuuksia 77 prosentille suomalaisista, terveellisyys 60 prosentille. Vain 9 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei lounaalla ole vaikutusta jaksamiseen työpäivän aikana. 34 prosenttia sanoo saavansa hyvästä lounaasta lisää energiaa, 31 prosenttia sanoo olevansa paremmalla tuulella hyvän lounaan jälkeen ja 26 prosenttia sanoo keskittyvänsä paremmin. 

Suomen 10 parasta lounasravintolaa vuonna 2022  
1. Satama Bar & Bistro                                Helsinki 
2. Ravintola Factory Kalasatama TROOLI Helsinki 
3. Mimosan Aito                                            Kouvola 
4. Lempilounas                                             Turku 
5. Olimpos                                                     Oulu 
6. JJ’s BBQ                                                    Salo 
7. Vanha Sampo                                            Iitti 
8. Ravintola Factory Otaniemi                     Espoo 
9. Ramin Konditoria Kahvila                        Mikkeli 
10. Ravintola Parppeinpirtti                         Ilomantsi