Duunitori on Suomen suurin työnhakupalvelu.
Uutiset

Suomalaiset selaavat nyt avoimia työpaikkoja poikkeuksellisen aktiivisesti

Duunitorin työpaikkailmoitukset ovat keränneet kuluneen vuoden aikana enemmän lukukertoja kuin koskaan aiemmin alustalla. Trendi näyttäisi jatkuvan myös kesäkuukausina, mikä tarjoaa työnantajille poikkeuksellisen aikaikkunan.

Työnhakupalvelu Duunitorin työpaikkailmoitusten lukukertojen määrä kasvoi tammi–kesäkuussa 19 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Vuoden 2023 alkupuoliskolla on kertynyt ennätyksellisen paljon lukukertoja.

”Jo tammikuussa työpaikkojen lukukerrat ampaisivat uuteen kuukausikohtaiseen ennätykseen. Suurempi yllätys kuitenkin oli, kun lukukerrat eivät lähteneetkään laskuun odotetulla tavalla seuraavina kuukausina”, summaa Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Niko Pikkuaho.

Kehitys on siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että avoimien työpaikkojen määrä ei ole kasvanut. Työpaikkailmoituksia on ollut 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Pikkuaho aprikoi, että lukukertojen poikkeuksellisen korkean tason taustalla voi olla useampiakin yhtäaikaisia muutoksia.

”Nousevat hinnat kääntävät katseita omaan palkkaukseen. Yritysten talousnäkymät sumenevat, ja oma työtilanne mietityttää. Vähemmästäkin sitä ihminen alkaa pohtia työmarkkinoiden tarjoamia vaihtoehtoja tai ainakin tutustumista niihin.”

Lisäksi taustalla  on Pikkuahon mukaan myös pidempiaikaisia trendejä. 

”Työelämän sisäinen liike voimistuu, ja moni vaihtaa työpaikkaa entistä useammin. Työntekijät myös odottavat jatkuvasti enemmän työnantajilta.”

”Katsojia enemmän, joukkueita vähemmän”

Uudessa tilanteessa työnantajille on avautumassa poikkeuksellinen aikaikkuna. Nyt nimittäin näyttää siltä, että kiinnostus työpaikkoja kohtaan pysyy tavallista korkeampana myös kesäkuukausina. 

”Esimerkiksi juuri päättyneessä kesäkuussa työpaikkailmoitukset keräsivät  reilusti yli puoli miljoonaa lukukertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kasvua on 14 prosenttia”, Pikkuaho kertoo.

Samaan aikaan työpaikkailmoitusten määrä on viime vuotta selvästi alhaisemmalla tasolla. Juuri päättyneessä kesäkuussa ilmoituksia julkaistiin jopa 31 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2022 kesäkuussa.

”Vertauskuvallisesti voisi sanoa, että katsojia on tänä kesänä paikalla huomattavasti normaalia enemmän, mutta pelaavia joukkueita normaalia vähemmän. Erottuminen ja voittaminen on nyt työnantajille helpompaa.”

Pikkuaho kehottaa työnantajia käyttämään poikkeuksellisen mahdollisuuden hyväkseen ja etsimään työntekijöitä myös kesäkuukausina.

”Lukuisia aloja riivaava osaajapula edellyttää työnantajilta aiempaa aktiivisempaa otetta, jos he haluavat löytää sopivat osaajat. Tässä tilanteessa  yleisön poikkeuksellinen kiinnostus kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Pitkäjänteinen työnantajakuvan rakentaminen ja työpaikkojen markkinointi varmistavat, että oikeat ihmiset saadaan rakentamaan työpaikan tulevaisuutta.”

Suosituimmat alat Duunitorilla

Näiden alojen työpaikkailmoitukset keräsivät eniten työpaikkailmoitusten lukukertoja suhteutettuna kyseisen alan ilmoitusten määrään ajanjaksolla 1.1.–30.6.2023.

  1. Kuljetus, logistiikka ja liikenne
  2. Myynnin ja kaupan ala
  3. Teollisuus ja teknologia
  4. Asennus, huolto ja puhtaanapito
  5. Ravintola- ja matkailuala