Kuva: STTK, kuvaaja: Markus Pentikäinen
Uutiset

STTK:n hallitus: Uuden hallituksen kehitettävä työelämää yhteistyöllä

Eduskuntavaalien jännitysnäytelmä on ohi ja vaalitulos selvillä. Äänestysprosentti laski viime eduskuntavaaleista, ja lähes kolmannes jätti jälleenäänensä käyttämättä.
– Demokratia tarvitsee puolustajia ja pelkistetyimmillään se merkitsee oman äänioikeuden käyttämistä vapaissa vaaleissa. Nytkin ylivoimaisesti suurin puolue on nukkuvien puolue. Tämä on surullista, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola harmittelee.

Edessä ovat hallitusneuvottelut ja uuden hallituksen ohjelmatyö. STTK korostaa, että eduskuntavaalit ovat aina myös työelämävaalit ja hallitusohjelmaan todennäköisesti kirjataan joukko työelämän kehittämiseen liittyviä asioita.
– Ennen vaaleja kuultiin paljon esityksiä, lupauksia ja myös ehdottomuuksia, jotka toivottavasti hallitusneuvotteluissa jalostuvat kyvyksi tehdä hyvää yhteistyötä puolueiden välillä. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Siksi tarvitaan monen tasoista ja tahoista yhteistyötä ja kompromissihalua, Palola painottaa.

STTK:n hallitus toivoo, että työelämäasioissa maan hallitus kuulee ja myös kuuntelee ammattiyhdistysliikettä.
– Kolmikantainen valmistelu on paras tapa viedä asioita hallitusti eteenpäin ja kehittää työelämää. Meillä on paljon haasteita työelämässä, kuten uupumista ja mielenterveyden ongelmia, pienenevä työikäisten määrä ja monilla aloilla työvoimapula. Parhaiten näitä selätetään yhteistyöllä ammattiyhdistysliikkeen kanssa. On muistettava, että työntekijä on aina työelämänheikompi osapuoli, Palola toteaa.

STTK:n hallitus korostaa, että työelämän kehittäminen ei voi tarkoittaa työehtojen heikentämistä.
– Jos uusi hallitus haluaa työelämäasioissa edetä ainoastaan erilaisten leikkausten jaheikennysten tietä, vastakkainasettelua tuskin voidaan välttää, Palola arvioi.