Suomen Pankki
Kotimaisten omistajien osuus on hieman pienentynyt viimeisten vuosien aikana ja oli 46 % syyskuun 2022 lopussa. Kotimaisten osakeomistusten arvo oli yhteensä 121,5 mrd. euroa.
Uutiset

SP: Suomalaisten osakkeiden ja velkapapereiden markkina-arvot laskeneet vuonna 2022

Suomalaisten pörssinoteerattujen osakkeiden markkina-arvo on laskenut nopealla vauhdilla vuoden 2022 aikana. Syyskuussa 2022 osakkeiden markkina-arvo oli 265 mrd. euroa, mikä on 21 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Alle puolet suomalaisten yritysten pörssinoteeratuista osakkeista on kotimaisten omistajien hallussa. Kotimaisten omistajien osuus on hieman pienentynyt viimeisten vuosien aikana ja oli 46 % syyskuun 2022 lopussa. Kotimaisten osakeomistusten arvo oli yhteensä 121,5 mrd. euroa.

Kotimaisista toimijoista kotitaloudet ovat suurin suomalaisten osakkeiden omistaja 14 prosentin osuudella. Seuraavaksi suurimmat omistukset ovat valtiolla (11 %) ja työeläkelaitoksilla (6 %). Suurimmat ulkomaiset omistukset[1] olivat Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa.

Pörssiosakkeet arvomuutos

Korkojen noustua jälkimarkkinoilla olevien joukkovelkakirjalainojen arvo on laskenut

Syyskuun 2022 lopussa suomalaisten liikkeeseen laskemien velkapapereiden markkina-arvo oli 351 mrd. euroa, mikä on 7 % vähemmän kuin vuoden 2021 lopussa. Syyskuussa joukkovelkakirjalainojen osuus velkapapereista oli 291 mrd. euroa ja loput velkapapereista olivat alkuperäiseltä maturiteetiltaan enintään yhden vuoden mittaisia. Korkojen noustua joukkovelkakirjalainojen arvo on laskenut jälkimarkkinoilla.

Tammi-syyskuussa 2022 joukkovelkakirjalainakannan markkina-arvo laski 38 mrd. euroa. Syyskuun 2022 lopussa joukkovelkakirjalainakannan nimellisarvo oli 321 mrd. euroa eli 30 mrd. euroa enemmän kuin markkina-arvo vastaavana aikana.

Tammi-syyskuussa 2022 uusia joukkovelkakirjalainoja laskettiin liikkeeseen 7,9 mrd. euroa enemmän kuin tehtiin kuoletuksia, mikä on osaltaan kasvattanut kantaa.

Tiedotteen pohjana olevat tilastoluvut ja ‑grafiikka ovat luettavissa myös Suomen Pankin verkkosivuilla osoitteessa https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/saastaminen-ja-sijoittaminen/.