Suomen Kiinteistövälittäjät selvitti tuoreessa jäsenkyselyssä, onko ensiasunnon ostajien liikehdintä kasvanut jo reilussa viikossa?
Uutiset

SKVL: Ehdotetut varainsiirtoverotuksen muutokset näkyvät toistaiseksi hyvin lievästi asuntokaupassa

Suomen Kiinteistövälittäjät selvitti tuoreessa jäsenkyselyssä, onko ensiasunnon ostajien liikehdintä kasvanut jo reilussa viikossa? Kysymykset kohdistuivat hallituksen ehdottamaan asuntokaupan varainsiirtoveron muutokseen, jossa ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapaus poistetaan vuoden 2024 alusta. Lisäksi selvitettiin, onko varainsiirtoveron laskeminen asunto-osakkeissa 1,5 prosenttiin ja kiinteistössä 3 prosenttiin aiheuttanut vilkastumista asunnon ostajien liikehdinnässä.

Ensiasunnon ostajien liikehdinnän vilkastumista on havainnut noin 23 % välittäjistä, 50 % on havainnut tilanteen pysyneen ennallaan ja noin 27 % vähän kiinnostusta. Selvityksessä kartoitettiin myös millaisia asuntoja ensiasunnon ostajat hankkivat. Havaintona oli, että hyvin tasaisesti ostetaan niin pienempiä 1–2 h kuin isompiakin 3–4 h asuntoja. Yhtä paljon ostetaan rivitaloja sekä omakotitaloja suoraan ensiasunnoksi.

Ensiasunnon ostajien kiinnostuksen kohteet.

Arvonlisäveron laskemisen vaikutus näyttää selvästi lievemmältä tämän kyselyn tulosten perusteella. Noin 11 % välittäjistä on havainnut ostajien kiinnostuksen nousua, 60 % ei ole havainnut muutosta ja noin 29 % on havainnut kiinnostuksen vähentyneen.

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, onko pankkien asiakaspalveluajat parantuneet tämän syksyn aikana. Noin 30 % on havainnut hidastumista ja vain 10 % nopeutumista. Lisäksi on havaittu, että luottojen myöntämisessä on edelleen selviä haasteita, joka jarruttaa asuntokauppojen toteutumista. Erittäin positiivisena voidaan nähdä pankkien tiedottaminen siitä, että ensiasunnon ostajan hakemuksia olisi tullut runsaasti. Kun lainahakemukset on käsitelty, tämä alkaa näkyä asuntojen ostomarkkinoilla, kunhan ostajat ovat saaneet päätöksiä pankeilta. Suomen Kiinteistönvälittäjien jäsenvälittäjät ilmaisevat suurimman huolen siitä, että tämä ylimenoaika jätettiin hallituksen toimesta vain kolmeen kuukauteen. ”Todellisuudessa kaupanteko ja oikein asunnon löytäminen tulee varmasti ensiasunnon ostajilta viemään pidemmän aikaa. Tämän takia tuomme vahvasti esille, että siirtymäaikaa vielä muutettaisiin kuuteen kuukauteen. Tällöin ensiasunnon ostajien kiire ei olisi niin tiukka ja he ehtisivät rauhassa löytää haluamansa asunnon ja rahoituksen”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Syksy on myös aikaa, jolloin asuntojen tarjonta on perinteisesti suppeampaa ja monet myyjät odottavat vuodenalun jälkeen myynnin aloituksessa. Nyt onkin tärkeää herätä ja laittaa asunto myyntiin, kun ostohaluja alkaa olla lisääntyvästi.