Miten rakentaa lapselle positiivinen ja realistinen kuva työelämästä? Lue Terveystalon psykoterapeutti Annukka Yrjövuoren vinkit.
Kun lapsiperheessä vaihdetaan kuulumisia työ- ja koulu- tai päiväkotipäivien jälkeen, rakentuu lapselle samalla mielikuva työstä ja työelämästä. Siksi Terveystalon vastaava psykoterapeutti Annukka Yrjövuori kannustaa puhumaan työelämästä myös kotona.
– Työelämää kohtihan lapsetkin kasvavat. Heidän on tärkeää kuulla läheisten aikuisten työstä ja kokemuksista, Yrjövuori kertoo.
1. Puhu niin, että lapsi ymmärtää
– Lapsen mielikuva vanhemman työstä on usein ihan muuta kuin mitä se todellisuudessa on. Vanhempi saattaa puhua työstä sanoilla, joita lapsi ei ymmärrä. Silloin lapsi kuvittelee sen, mitä ei ymmärrä, Yrjövuori sanoo.
Lapselle on hyvä kertoa työstä esimerkkien kautta ja lyhyesti, ilman pitkiä selityksiä ja vaikeita termejä.
Työstä voi kertoa myös tarinoiden avulla. Vanhemman elämä ja kasvutarina kiinnostavat lapsia, Yrjövuori muistuttaa.
– Lapset ovat yleensä hyvin kiinnostuneita siitä, mikä vanhemman haaveammatti oli lapsena, mikä häntä kiinnosti koulussa ja miten hän päätyi nykyiseen työhönsä. Kerro siis tarinoita ja muistele sattumuksia.
2. Kuuntele omaa puhettasi työelämästä
Vanhemman omat kokemukset värittävät lapsen asennetta ennen kuin hän on itse työelämässä. Yrjövuori kehottaakin vanhempia kuuntelemaan omaa puhettaan.
– Kuuntele, millä sävyllä puhut ja tukeeko se sitä, millaisen kuvan työelämästä haluat lapsillesi välittää. Entä korostatko tai vähätteletkö työn merkitystä arjessa, Yrjövuori kuvailee.
Vanhemman tehtävä on myös opettaa lapselle, että kaikki työt ja ammatit ovat tärkeitä ja kaikkia tarvitaan.
– Lapselle on annettava mahdollisuus ja vapaus kiinnostua niistä asioista, jotka häntä koskettavat. Vanhemman tehtävä on tukea ja kannustaa lasta unelmoimaan ja löytämään itsensä.
3. On ihan ok, että aina ei ole ok – suojele kuitenkin lasta työmurheilta
Työelämän hankalat tunteet, paineet, epävarmuudet ja pettymykset Yrjövuori neuvoo purkamaan muualla kuin lasten kuullen.
– Työelämän haasteet ja epävarmuus ovat aikuisten asioita, joilla lapsia ei pidä kuormittaa. Lapsella herää herkästi huoli vanhemman jaksamisesta. Tietoisesti elävä vanhempi kantaa vastuun omista tunteistaan ja ymmärtää, miltä asioilta lasta on suojeltava.
Täysin lapsia ei kuitenkaan kannata sulkea työelämän nurjilta puolilta.
– Vanhempina olemme esimerkkeinä lapsillemme koko ajan ja monissa asioissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että arjessa pitäisi yrittää olla jotain muuta kuin mitä on.
– Jos työasiat painavat omaa mieltä tai aiheuttavat väsymystä, kannattaa väsymyksestä kertoa lapselle. Lapsen on hyvä nähdä, että on ihan ok, että aina ei ole ok. Samalla on tärkeää korostaa, että väsymys tai paha mieli eivät johdu lapsesta, Yrjövuori jatkaa.
4. Sovi etätyön pelisäännöt myös kotona
Etätyö tuo työelämän näkyvästi kodin seinien sisäpuolelle. Yrjövuori kehottaa sopimaan etätyön pelisäännöistä myös kotona.
– Lapsen kanssa on hyvä jutella, mitä etätyöskentely tarkoittaa ja missä tilanteissa vanhempaa voi kesken työpäivän ja varsinkin palaverin häiritä. Se, saako ottaa keksin ei ole tällainen hätätilanne, mutta jos leikkaa juustohöylällä sormeen, on apua saatava heti.
– Jos kotona on erillinen työhuone, oveen voi laittaa merkiksi vaikka punaisen lapun silloin, kun huoneeseen ei saa tulla. Yhdessä sovitut pelisäännöt tuovat selkeyttä sekä lapselle että vanhemmalle.
Yrjövuori ehdottaa etätöitä tekevää vanhempaa varaamaan työpäivästään hetken silloin, kun lapsi tulee koulusta kotiin.
– Esimerkiksi niin, että kun lapsi tulee koulusta, voisi varata 10 minuuttia siihen, että ottaa lapsen rauhassa vastaan ja kuuntelee tärkeimmät asiat. Kun lapsi saa hetken tankata vanhemman läsnäoloa, hän malttaa antaa työrauhan.
Minkä näköinen on äidin hyvä työkaveri, missä isä syö lounasta – Lapset mukaan töihin -päivää vietetään perjantaina 22.11.
Lapset mukaan töihin -päivä on Annukka Yrjövuoren mukaan oiva mahdollisuus näyttää lapselle, missä ja kenen kanssa vanhempi viettää ison osan arjestaan.
– Useimmat juttelevat työpaikastaan ja työelämästään kotona ainakin jonkin verran. Yhteinen päivä tai hetki vanhemman tai muun läheisen aikuisen työpaikalla tuo työtä lähemmäs lasta hänelle ymmärrettävällä, konkreettisella tavalla. Lapsi saa kasvot työkavereille, joista vanhempi puhuu, tai näkee, missä vanhempi syö lounasta.
Lasten vierailua työpaikalla on hyvä suunnitella etukäteen, jotta siitä jää positiivinen kokemus.
– On hyvä miettiä etukäteen, mitä tiloja ja työtehtäviä lapsille esitellään, kuka ne esittelee ja niin edelleen.
– Ja vaikka työtä ei lapsilla teetetä, on tärkeää, että he voivat tehdä jotain, esimerkiksi piirtää tai pelata lautapelejä. Aikaa on syytä varata myös lasten kysymyksille.