Viking Gloryn kapteeni Ulf Lindroos. Kuvat: Viking Line
Uutiset

“Seitsemän meren seilaajat” tuovat uuden Viking Gloryn Suomeen

Viking Linen uusi lippulaiva, matkustaja-alus Viking Glory, on aloittanut matkansa Kiinan Xiamenista kohti kotisatamaansa Turkua. Laivan kipparoi kotivesille kapteeni Ulf Lindroos nelikymmenhenkisen miehistönsä kanssa. Muun muassa Suezin kanavan ja Gibraltarinsalmen kautta kulkeva matka kestää vajaat viisi viikkoa.

Viking Glory on lähtenyt Kiinan Xiamenista kohti kotisatamaansa Turkua. Suomen lipun alla kulkevan aluksen reitti kulkee monien maailman tunnetuimpien meriväylien kautta: Intian valtameren ylitettyään Viking Glory siirtyy Välimerelle Suezin kanavan läpi, kääntyy kohti pohjoista ohitettuaan Gibraltarin ja saapuu Itämerelle Tanskan salmien kautta. Keskimäärin alus taittaa matkaa 16 solmun nopeudella, ja kotimatka kestää vajaat viisi viikkoa.

-Gloryn kotimatka on varsin jännittävä ja erikoinen työtehtävä, ja se on vaatinut huolellista suunnittelua ja erityisjärjestelyjä. Matkan varrelle osuu vaihtelevia sääolosuhteita, ja pitkä merimatka on muutenkin haastava. Mukana on kuitenkin kokeneita ’kaikkien seitsemän meren seilaajia’, joten olemme pystyneet kartoittamaan mahdollisia riskejä ja miettimään toimintamallit eri tilanteita varten. Turvallisuus ja taloudellisuus loivat reittisuunnitelmamme kehykset, Viking Gloryn kapteeni Ulf Lindroos kertoo.

-On mahtavaa olla mukana tässä ainutlaatuisessa projektissa. Tällä hetkellä mielessä on niin paljon kaikkea, että uskon kokemuksen tuntuvan ajan päästä vieläkin hienommalta. Sen tiedän jo nyt, ettei mikään voita kotiin saapumisen riemua.

Rakennustyöt jatkuvat matkan aikana

Viking Gloryyn nousee Kiinassa kapteeni Ulf Lindroosin johdolla noin 40 hengen miehistö. Matkan varrelta mukaan tulee myös alihankkijoita.

-Olemme odottaneet kovasti Gloryn tuomista kotiin. Innokkaimmat meistä pakkasivat matkalaukkunsa jo pari viikkoa ennen lähtöä ja toivat tavaransa telakalle varastoon. Myös matkustajia olisi riittänyt kyytiin, mutta heitä emme ottaneet mukaan, sillä matkan aikana laivassa tehdään rakennus- ja viimeistelytöitä, Lindroos kertoo.

Takana kaksi koeajoa merellä

Viking Glory laskettiin vesille tammikuussa 2021 XSI:n telakalla Kiinan Xiamenissa. Alus on läpäissyt kaksi vaativaa koeajoa, joilla varmistettiin aluksen järjestelmien toimivuus aidoissa olosuhteissa.

Ensimmäisessä meritestissä kesäkuussa koekäytettiin muun muassa ABB:n Azipod-potkurikäyttöjärjestelmää, testattiin aluksen ohjailtavuutta sekä varmistettiin pelastusveneiden ja palohälyttimien toimivuus. Toisella koeajolla syynissä olivat muun muassa konejärjestelmät ja käyttövoima. Samalla testattiin aluksen melu- ja tärinätasot. 

Viking Gloryn kotimatkaa voi seurata somessa

Viking Gloryn kotimatkaa voi seurata lähes livenä Viking Linen some-kanavissa: Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa, YouTubessa, LinkedInissä ja Twitterissä. Matkan aikana tutuiksi tulevat laivan miehistö, reitin kohokohdat ja arki upouudella laivalla.

Muun muassa tästä linkistä voit lähipäivinä alkaa seuraamaan Viking Gloryn kotimatkaa.

Viking Glory

3/2016              Aiesopimus kiinalaisen XSI-telakan kanssa allekirjoitetaan

8/2018              Laivaa aletaan rakentaa Xiamenissa

5/2019              Uusi laiva saa yleisöäänestyksellä valitun nimen Viking Glory

6/2019              Kölinlaskuseremonia telakalla

1/2021              Viking Glory lasketaan vesille

6/2021              Alus läpäisee merikoeajo 1:n

11/2021            Alus läpäisee merikoeajo 2:n

12/2021            Viking Glory lähtee kotimatkalle Turkuun

3/2022              Laiva aloittaa liikennöinnin reitillä Turku–Maarianhamina–Tukholma