Sähkönkäyttö kasvaa. Vuonna 2023 sähköverkkoon haluttiin liittää enemmän kohteita kuin koskaan.
Uutiset

Sähkönkäyttö kasvaa edelleen – viime vuonna sähköverkkoon haluttiin liittää 52 % enemmän kulutusta ja tuotantoa

Sähkönkäyttö kasvaa. Vuonna 2023 sähköverkkoon haluttiin liittää enemmän kohteita kuin koskaan. Noin kolmasosa Carunan jakelualueen liitettävyyskyselyistä tuli Lounais-Suomen alueelta. Carunan asiantuntijan mukaan kyselyiden määrän kasvu kertoo energiamurroksen kiihtymisestä.

Vuonna 2023 jakeluyhtiö Carunalle tulleiden liitettävyyskyselyiden määrä edellisvuodesta kasvoi 52 prosenttia.

Kun halutaan sähköä teollisuushallin, akun tai aurinkovoimalan kaltaiselle hieman suuremmalle sähkönkäyttäjälle, tavallinen omakotitalolle tarkoitettu sähköliittymä ei riitä. Tällaiset isommat käyttäjät liitetään suoraan keskijännite- tai suurjänniteverkkoon.

Kun asiakas tarvitsee tällaisen hieman isomman sähköliittymän, jakeluyhtiö tarkastaa ensimmäiseksi sen, mahtuuko liittymä verkkoon siellä, minne asiakas sen haluaa. Tällaisia liitettävyystarkasteluja tuli jakeluverkkoyhtiö Carunalle vuonna 2023 yli 300 kappaletta, mikä on huimasti enemmän kuin aiempina vuosina. Suurin osa, noin kolmasosa, kyselyistä tuli Lounais-Suomen alueelta.

“Vielä muutama vuosi sitten kyselyjä tuli joitain kymmeniä”, Carunan verkkosuunnittelun päällikkö Jussi Rönkkö kertoo.

Akut olivat vuoden 2023 trendi

Määrän lisäksi vuonna 2023 muuttui myös se, millaisia kohteita asiakkaat haluavat verkkoon liittää.

“Trendinä viime vuonna olivat akut. Toissa vuonna moni halusi pistää peltonsa täyteen aurinkopaneeleja, mihin vaikutti Venäjän hyökkäyssota ja siitä seurannut energiakriisi. Se trendi ei ole hiipunut, mutta sähkövarastot ovat tulleet siihen rinnalle”, Rönkkö sanoo.

Sähköä käyttävien kohteiden lisäksi muuttuvat myös tehotarpeet.

“Sekä liittymien määrä että koko kasvaa, mikä kertoo siitä, että sähköä käytetään enemmän kuin koskaan, eikä trendi näytä hiipumisen merkkejä. Esimerkiksi sähköautojen latauspisteitä on tiheämmässä kuin aiemmin, ja niissä on suuremmat tehontarpeet.”

Sähköverkon kapasiteetin rajat uhkaavat tulla vastaan, kun uusiutuvaa energiaa on liitetty verkkoon kiihtyvää tahtia. On ennustettavissa, että uusien kohteen liittäminen ei onnistu ilman, että sähköverkkoa kehitetään ja kapasiteettia kasvatetaan, mikä vie helposti vuosia. Lisäksi vapaa kapasiteetti ei ole pysyvä asia, kun moni asiakashanke kilpailee samasta kapasiteetista. Se kannattaa pitää mielessä, kun haluaa liittää esimerkiksi aurinkovoimalan verkkoon. “Sähkön käyttö kasvaa jatkuvasti, ja samalla odotukset sähköverkkoa kohtaan ovat kasvaneet. Toivoisin, että suomalaiset ymmärtäisivät sähköverkon merkityksen puhtaassa siirtymässä. Se ei toteudu ilman toimivaa sähköverkkoa”, Rönkkö sanoo.