Pieni rengastie täyttää 20 vuotta
Uutiset

Saariston rengastiet aukeavat 12.5 | Pieni rengastie täyttää 20 vuotta

Suomen tunnetuimmat matkailulliset reitit, Saariston rengastie ja Pieni rengastie, avautuvat yleisölle tänä perjantaina 12.5. Silloin MS Antonia aloittaa liikennöinnin Iniön ja Houtskarin välillä Saariston rengastiellä ja MS Östern liikennöinnin Nauvon, Seilin ja Rymättylän välillä Pienellä rengastiereitillä.

Saaristokaupunki Paraisten matkailupäällikkö Benjamin Donner kertoo, että vuosi on täynnä positiivisia odotuksia. – Paljon parannettu lauttakapasiteetti Saaristotiellä Paraisten ja Nauvon välillä edesauttaa sujuvaa matkaa rengasteillä nyt kun ympäristöystävälliset Elektra- ja Altera-hybridilautat hoitavat liikenteen. Tämän lisäksi kapasiteettia on nostettu myös Nauvo-Korppoo-yhteydellä uuden L-317-lossin myötä.

ꟷ Vuosi 2023 on juhlavuosi, sillä Pieni rengastie täyttää 20 vuotta. Tätä juhlimme muun muassa yhdessä rengasteiden varrella sijaitsevien toimijoiden kanssa, tarjoamalla matkailijoille useita  hienoja popup piknik-paikkoja. Toistaiseksi 20 toimijaa on ilmoittanut pystyttävänsä piknik-paikan, joita pidetään auki koko rengasteiden aukiolojakson, eli 3.9. saakka.

ꟷ Rengasteiden avauspäivinä pääsee myös juhlimaan Nauvossa 13.5 kello 10-15 järjestettäviin kesäkauden avajaisiin. Päivän aikana on mahdollista tutustua useisiin alueellisiin yrittäjiin ja toimijoihin. Gastropub Söderissä minigolfaajilla on mahdollisuus osallistua arvontaan, jossa on Söderin palkintoja, Nicolinas Blommor:ilta saat kesän kauneimmat kukat, kesähiukset laitetaan kuntoon tarjoushinnoin Studio Fancy:ssä ja parhaat kesän rakennusvinkit tulevat suoraan Praktialta. Nauvon kesätori täyttyy useiden yrittäjien pop-up pisteistä. Kesätorilla on myös Paraisten kaupungin Pyhän Olavin merireitin lasten nurkkaus, josta löytyy muun muassa hauska kuvausseinä ja muuta rekvisiittaa. Lapsia riemastuttaa myös Nauvon VPK paloautollaan, kesätorin kasvomaalauspiste, sekä Nagu IF:n lasten leikkihetki Framnäsin uimarannalla klo 11-12. Tapahtuma on maksuton.

Rengasteiden kävijämäärä on kasvanut huimasti viime vuosina, ainoana poikkeuksena oli vuosi 2022, jolloin koronatilanteen kääntyminen parempaan suuntaan sai suomalaisia matkustamaan paljon ulkomaille . Esimerkiksi Pienen rengastien pyöräilijämäärä on neljässä vuodessa melkein kolminkertaistunut ja Saariston rengastien pyöräilijämäärä enemmän kuin tuplaantunut. Rengasteiden kokonaiskävijämäärä vuonna 2021 oli 58 700, ja samantapaista määrää odotetaan vuodelle 2023.