Vuoden puupalkinto
Raision Puusepät Oy:n puurakentamisen ammattilaiset tyytyväisinä näyttävään ja ikimuistoiseen puuprojektiin.
Uutiset

Raision Puusepät Oy voitti Vuoden 2022 Puupalkinnon

Helsinki-Vantaan lentoaseman sisäänkäyntirakennuksen alakatto voitti Vuoden 2022 Puupalkinnon. Rakennuskohteen elementtien valmistuksesta ja toimittamisesta kohteeseen vastasivat Turun kupeessa Raisiossa sijaitseva Raision Puusepät Oy.

Suomessa on jaettu vuosittainen Puupalkinto jo 1994 lähtien. Kyseinen palkinto myönnetään  kannustuksena rakennukselle tai sisustukselle, joka edustaa korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria.

Palkinnon myöntää Puuinfo Oy valtakunnallisen Puupäivä-tapahtuman yhteydessä. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Helsinki-Vantaan lentoaseman sisäänkäyntirakennuksen alakatolle.

Vaikuttavassa, orgaanisen muotoisessa alakatossa ovat eri osapuolet onnistuneet palkinnon arvoisesti  yhdistämään suunnittelun ja toteutuksen. Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto ALA Oy ja rakennuksen rakennesuunnittelusta Ramboll Finland Oy. Puualakaton rakennesuunnittelusta vastasi A-Insinöörit Oy. Raision puusepät Oy osaltaan valmisti ja toimitti kohteeseen liki 500 puista elementtiä.

Vuoden Puupalkinto
Terminaalin sisäkatto koostuu monikerrospuulevystä eli CLT-levystä, jonka pintapuuna on suomalaista vähäoksaista kuusta. Kuva: Tuomas Uusheimo

Raisiosta toimitetuissa kattoelementeissä ei ollut kahta samanlaista, mikä on vaatinut tarkkaa puuosien valmistuksen suunnittelua. Alakaton elementoinnissa ja puuosien suunnittelussa Raision puusepät osoittivat ainutlaatuista osaamista yhdistämällä modernit rakennus- ja tuotantotekniikkat perinteisiin puusepän kädentaitoihin.

Raision Puusepät aloitti puuosienelementtien tuotannon koko alakaton yksityiskohtaisella 3D-tietomallintamisella, johon mallinnettiin myös ruuvien ja kiinnikkeidenkin sijainnit. Tämä mahdollisti CLT-levystä koostuvien paneelien työstämisen mm. 3D-kappaleita lukevalla CNC-työstökoneella.

Puuosat viimeisteltiin elementtien kokoamiselle erikseen rakennetussa sabluunassa, joka on mahdollistanut millintarkan lopputuloksen. Myöskään ruuvinkantoja ei valmiisiin tuotteisiin jätetty, vaan ne peitettiin puutulpilla.

Pitkälle viimeistellyt elementit eivät jääneet puupalkinnon tuomaristolta huomaamatta, sillä palkinnon myöntämisen peruisteluina olivat muun muassa:

“Toteutuksen kannalta puurakenteiden toimittajan paneutuminen hankkeeseen näkyy laadukkaana ja viimeisteltynä lopputuloksena“ ja

Vapaamuotoisen alakaton toteutus ja työnjälki on hieno esimerkki siitä, kuinka myös isoja kokonaisuuksia pystytään toteuttamaan kalustepuusepäntyön tarkkuudella.”

Tutustu muihin Puupalkinto-voittajiin tästä.