Petri Salminen, 43 vuotta, syntynyt Äänekosken Suolahdella, kotipaikka Jyväskylä.
Isä, puoliso, yrittäjä ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja.
Vuonna 2020 Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi valitulla Petri Salmisella on 20 vuotta yrittäjyyttä takanaan. Nykyään luottamustoimet sekä Yrittäjien johdossa, että SMEunitedin puheenjohtajana vievät suuren osan hänen ajastaan, mutta silti innokkaalla moottoriurheilun ystävällä on aikaa myös harrastuksille. – Moottoripyöräilyn ja kartingin lisäksi seuraan aktiivisesti kaikkea moottoriurheilua, joskin viime aikoina aikataulujen vuoksi tästä on joutunut hieman tinkimään, Salminen kertoo.
Suomen suurin elinkeinoelämän järjestö
Salminen on aina nähnyt ja ymmärtänyt yritysten toiminnan merkityksen Suomen kehityksen mahdollistajina. Hän uskoo yritysten voimaan maamme kasvun ja menestyksen tiellä, sekä Yrittäjien toiminnan luomaan verkostoon. – Perustin ensimmäisen yritykseni 23-vuotiaana. Samaan aikaan lähdin mukaan Nuorten Yrittäjien toimintaan. Myöhemmin toimin myös Keski-Suomen ja Jyväskylän Yrittäjien puheenjohtajana. Pohjaa on siis pitkältä ajalta kertynyt niin järjestötyöstä kuin itse yrittäjyydestä, sisältäen nousuja ja laskuja.
Hienoa nykyisessä toimessani on nähdä aitiopaikalta, kuinka tärkeää paikallisyhdistysten ja aluejärjestöjen tekemä vaikuttamistyö on oman alueensa elinvoiman kehittämisessä. Kokonaisuutena olemme maamme suurin elinkeinoelämän järjestö, ja meillä on mahdollisuus varmistaa Suomen talouden kasvu ja menestyminen maailmalla, Salminen uskoo.
Toimintaympäristö on laajentunut Suomen ulkopuolelle
Suomen Yrittäjät on mukana myös EU:n päätöksenteossa. SY vaikuttaa EU-päätöksentekoon niin Suomessa kuin Brysselissäkin. Vaikuttaminen kattaa hankkeiden seurannan ja osallistumisen kansalliseen EU-asioiden valmisteluun sekä vaikuttamisen suoraan EU-tasolla. Suoran vaikuttamisen keskeinen väylä on eurooppalainen PK-yritysjärjestö SMEunited, jonka toiminnassa SY on aktiivisesti mukana. Puheenjohtaja Salmisen mukaan Suomella on ollut jo pitkään kaikki, mitä kansainvälinen markkina vaatii. – Me olemme tottuneet vastuullisuuteen ja hyvään kohteluun. Meillä toimitaan jo siten, mihin maailma on menossa. Nykyiset sukupolvet näkevät maailman markkinoiden olevan lähempänä. Eurooppa on yhtä ja toimintaympäristö on monella teollisuuden alalla muuttunut. Valmistus voi olla Suomessa ja jakelukanavat muualla, tehtaat ja alihankinta saattavat sijaita kohdemaassa ja markkinointi Suomessa. Pitää nähdä laajempi kokonaisuus. Fakta on se, että elämme kansainvälisestä kaupasta ja se on suuri mahdollisuus ihan kaikille, yrityksen kokoon katsomatta, hän muistuttaa. – Pienille ja ketterille löytyy suhdanteista huolimatta aina mahdollisuuksia. Minä näen maailman ja lasin aina puoliksi täytenä.
Ennustus vuodelle 2025
Tarjolla on epävarmuutta. – Epävarmuuden aika jatkuu, se on todellisuutta, mutta olemme jo oppineet elämään sen kanssa. Kuitenkin, jos ei uusia shokkeja ole tulossa maailman tilanteessa, niin hento kasvu on näkyvissä. Usko omaan tekemiseen kantaa ja haluan luoda positiivisen toimintaympäristön ihan kaikille.
Ja lopuksi toivon yrittäjille pientä aikaa paineen keskelläkin rentoutua, ennen uutta vuotta 2025. Paitsi niille, joiden liiketoiminta perustuu sesonkiin, toivon kiirettä ja kassajonoja, puheenjohtaja päättää hymyillen.