Valoa horisontissa: euron ostovoiman lasku hidastuu ja merkit viittaavat tilanteen yhä paranevan. Kuva: Leevi Ikonen / Pörssihaukka.
Uutiset

Pörssihaukka: inflaatio kääntyy voiton puolelle – vahvat todisteet löytyvät tuottajahinnoista

Pelottaviin mittoihin karannut inflaatio ja korkojen nousu varjostavat suomalaisten mieliä. Sijoitussivu Pörssihaukka kuitenkin arvioi tunnelin pään näkyvän: inflaatio valuu jo laskussa ja sitäkin tärkeämpää, tuottajahinnat ovat romahtaneet.

Euroalueen kuluttajainflaatio pysyi päälle viidessä prosentissa, tiedotti Eurostat keskiviikkona. Tahti on kuitenkin hidastunut oleellisesti viime syksystä.

Pörssihaukan päätoimittaja Heikki Ikosen mukaan sitäkin parempi uutinen kuluttajalle on, että toinen tärkeä mittari tuottajahintaindeksi PPI on kulkenut rajusti kuluttajainflaatiota vastaan jo vuoden. Viime kesään ajoittuvan hintapiikkinsä jälkeen PPI romahti teollisuusmaissa.

PPI mittaa yritysten hyödekkeistaan saamia hintoja. Niin Amerikassa kuin Suomessa PPI:stä katosi vuodessa kymmenen prosenttia. Kuilu kuluttajahintoihin on jo historiallisen leveä.

Kuluttajahintoja vähemmän seurattu PPI liikkuu käsi kädessä kuluttajahintojen kanssa, joskin usein tuottajahinnat porskuttavat jonkin verran edellä.

Tuottajahintojen lasku heijastuu yritysten välisen kilpailun ansiosta myös kuluttajainflaatioon. Ikosen mukaan viimeisen sadan vuoden aikana indeksien kehitys ei ole erkaantunut toisistaan kuin hetkellisesti. Tuottajahinnat tosin heiluvat rajummin.

Nykyisen inflaation aiheutti korona. Pandemian hapertamat tuotantoketjut eivät kyenneet vastaamaan ostovoimaan ja -vimmaan, jonka keskuspankit ja hallitukset synnyttivät mittavalla koronaelvytyksellä. 

Ensin koronan vaikutukset näkyivät räjähtäneissä tuottajahinnoissa, sitten kuluttajien kukkaroissa. Nyt virta käy toiseen suuntaan: varsinkin teollisuusyritykset kertovat tuotantoketjujen elpyneen samaan aikaan kun julkisia rahahanoja kiristetään kaikkialla.

PPI kulkee taas inflaation etuvartiossa, nyt myönteiseen suuntaan.

– Suunta on ihan selvä, etenkin kun keskuspankit sitä nyt nuijivat alas nyrkit savessa korkeilla koroilla. Ne vaikuttavat aina viiveellä etenkin kuluttajahintoihin, Ikonen korostaa.

Keskuspankkien tavoite, kahden prosentin kuluttajainflaatio, voi kuulostaa etenkin Euroopassa vielä kaukaiselta haaveelta.

Ikonen muistuttaa, että öljykriisin murjomalla 1970-luvullakin inflaatio puolittui vuodessa parissa. Olosuhteet olivat radikaalisti vaikeammat, mutta silti rahapolitiikan kiristäminen tehosi.

– Eväät inflaation jäähtymiseen ovat nyt paljon paremmat. Tuottajahinnat sen puolesta kilkuttavat jo volyymi kympillä.