Elina Ruohonen ja Mikael Santanen. Kuvaaja: Katja Hautoniemi
Uutiset

Pk-yrityksen kassankiertoon vauhtia laskurahoituksen avulla

Pitkät, jopa 90 päivään venyvät maksuehdot saattavat rasittaa pk-yrityksen taloutta kohtuuttomasti. Jos ison toimijan kanssa haluaa kuitenkin tehdä yhteistyötä, laskurahoitus voi olla ratkaisu.

Laskurahoituksessa koko myyntilaskun summan tai osan siitä saa rahoitusyhtiön kautta heti tilille, kertoo pk-yrityksille laskurahoituksen kilpailutuksia tekevän Kompare Financen rahoitusneuvottelija Elina Ruohonen.

Etenkin kasvavissa yrityksissä, joissa on tarvetta tehdä uusia investointeja ja hankintoja, raha on hyvä saada kiertämään nopeasti. Myös sesonkiluonteisilla aloilla voi olla tarvetta ulkopuoliselle rahoitukselle, jos isoja ostoja pitää tehdä paljon ennen kuin rahaa alkaa palautua laskutuksen kautta yritykselle.

– Laskurahoitus voi olla yritykselle aivan ratkaisevaa ja ainoa vaihtoehto tietyissä asiakkuuksissa. Pitkät maksuehdot voivat nimittäin pitkässä toimitusketjussa luoda ikävän kierteen, jolloin venytettyä maksuaikaa joutuu vyöryttämään alihankintaketjussa eteenpäin.

Laskurahoitus on yleistynyt

Kompare Financen yrittäjä Mikael Santanen kertoo, että maksuehtojen pidentyessä myös laskurahoitus on yleistynyt.

– Laskurahoitus on viimeisen kuuden, seitsemän vuoden aikan yleistynyt paljon. Siitä on selkeästi tullut työkalu kassanhallintaan.

Optimitilanne yritykselle on tietenkin se, ettei sen tarvitsisi käyttää ulkopuolista rahoitusta ollenkaan. Komparelta suositellaankin, että laskurahoitusta käytettäisiin vain todelliseen tarpeeseen.

– Rahalla on aina hintansa, eikä rahoitusta kannata muuten vain käyttää. Oikein käytettynä laskurahoitus on kuitenkin kustannustehokas sekä joustava ratkaisu tukemaan yrityksen käyttöpääoman riittävyyttä.

Laskurahoituksen yleistyttyä alalle on tullut paljon uusia toimijoita. Palvelun sisältö ja hinnat voivat vaihdella suuresti. Sopivan kumppanin löytämiseksi eri rahoitusyhtiöt kannattaa kilpailuttaa.

– Rahoitusyhtiöiden palveluhinnat voivat kuulostaa maltillisilta ja olla prosentin, puolentoista luokkaa. Mutta kilpailuttamalla palveluntarjoajat voi äkkiä saada tuhansien, jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt, jos laskutusta on vähänkin enemmän, Ruohonen kertoo.