Kansanedustajatapaamsiessa olivat 9.10. mukana Eeva-Johanna Eloranta, Milla Lahdenperä, Saku Nikkanen, Saara-Sofia Sirén ja Ville Valkonen
Uutiset

”Pitää olla samaan aikaan esihenkilö, terapeutti, äiti ja ystävä” – rekrytointihaasteet esillä kansanedustajatapaamisessa

Varsinais-Suomen Yrittäjät tapasi alueen kansanedustajia yhdessä Varsinais-Suomen liiton kanssa maanantaina 9. lokakuuta.

Naantalin kylpylässä järjestetyssä tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa työntekijäpulasta sesonkipainotteisessa yrityksessä sekä matkailussa.

Amandis Oy:n yrittäjä Annika Rahtu avasi osallistujille haasteita, jotka liittyvät kesäsesonkipainotteiseen yrittämiseen. Amandis Oy on kahvila-hotelli, joka toimii Naantalin rannassa.

– Osaajapula on vaivannut kausiravintoloita niin kauan kuin olen alalla ollut. Ammattilainen lähtökohtaisesti haluaa sitoutua vakituiseen työhön. Korona vei viimeisetkin osaajat näitä markkinoilta. Monet alan yritykset ovat kutistuneet aukiolojaan tai menua, koska tekijöitä ei yksinkertaisesti ole, Annika Rahtu kertoo.

Nuoria kesätyöntekijöitä on ollut viime vuosina vaikea sitouttaa kausityöhön. Rahtu on ratkaissut haasteet rekrytoimalla ukrainalaisia, jotka ovat paenneet sotaa.

– Esihenkilön rooli on viime aikoina ollut haastava, kun pitää olla samaan aikaan esihenkilö, terapeutti, äiti ja ystävä. Kun tämä haaste kävi lähes ylivoimaiseksi, lähdin miettimään muuta ratkaisua, kuitenkin niin, että toiminnan taso säilyisi, ja sitä olisi mahdollista myös kehittää. Päätin rekrytoida ukrainalaisia, Rahtu kertoi.

Ulkomaalaistaustaisten rekrytoinnissa on tullut vastaan muun muassa ongelmia verokortin, pankkitilin perustamisen ja palkkatuen hakemisen kanssa.

– Jos näitä asioita ei hoideta, harmaan talouden riski kasvaa. Yhteiskunnan varassa elämisen taidot alkavat myös siirtyä ”perintönä” ja info levätä heidän omissa verkostoissaan, Rahtu sanoo.

Myös Sunborn Saga ja Sunborn Events Oy:n toimitusjohtaja Riikka Kuusniemi totesi, että osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa on haastava löytää. Hän avasi osallistujille myös matkailualan tilannetta. Hänen mukaansa asiakkaiden kulutuskäyttäytymisen on haastavan taloustilanteen vuoksi muuttunut.

– Kuluttajat ovat hyvin varovaisia käyttäytymisessään. Kylpylässä ei esimerkiksi varata hoitoja ja syödään omia eväitä, Kuusniemi kertoo.

Sunborn-konsernilla menee Kuusniemen erityisesti tapahtumapuolella hyvin.

– Ihmiset haluavat elämyksiä ja esimerkiksi Kesärauha oli tänä vuonna ennätyksellisen suuri ja onnistunut tapahtuma, Kuusniemi kertoo.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kertoi, että kaikissa kohtaamisissa matkailu- ja ravintola alan yritysten kanssa nousevat esiin rekrytointihaasteet.

– Viesti yrittäjiltä on, että tälle asialle on tehtävä jotain. Esimeriksi tulorajojen poisto opintotuesta on asia, jolla mahdollistettaisiin opiskelijoiden työskentely elokuussa sesongin lopussa, Hanna Munter sanoo.

Varsinais-Suomen Yrittäjät tapasivat alueen kansanedustajia ma 9. lokakuuta Naantalin kylpylässä. Mukana oli myös edustajien nimikkoyrittäjiä: Paikalla edustajien kanssa keskustelivat Mikko Rantanen, Mikko Jaakkola, Jorma Saariketo, Sarianne Mäkelä, Kati Pesonen, Salla Axelin, Teija Leino, Juuso Enala, Stina Siikonen, Annika Rahtu ja Jyrki Hakkarainen.