Pikkujoulukausi näyttää Turussa vilkkaamalta kuin vuosiin. Viikonloput ovat monissa ravintoloissa täyteen buukattuja, ja yritykset juhlivat tänä vuonna enemmän ja isommin kuin aikoihin. Yritystapahtumat, kuten pikkujoulut, vahvistavat koko alueen matkailua ja tukevat ympärivuotisuutta.
Tuoreen, marraskuun alussa julkaistun Global Travel Reportin mukaan liikematkailu menestyy globaalisti erinomaisesti. Liikematkojen määrä on kasvanut lähes 20 prosenttia vuosina 2024 ja 2025, ja liikematkustus rakentuu pitkälti kokousten, konferenssien ja tapahtumien ympärille.
Vaikka kuluttajat ovat tällä hetkellä varovaisia rahankäytössään, yritykset panostavat jälleen omiin tilaisuuksiinsa, ja niihin riittää osallistujia.
– Yritysten satsaukset tilaisuuksiin ovat tärkeä signaali koko matkailualalle. Yritystapahtumat ja muu liikematkailu tukevat merkittävästi alueemme ympärivuotista ja ympäriviikkoista elinvoimaa, sanoo Visit Turku Archipelagon myyntijohtaja Laura Kaijanto.
Visit Turku Archipelago panostaa voimakkaasti business events -segmenttiin eli kokousten, kongressien ja muiden yritystilaisuuksien saamiseen Turkuun.
– Haluamme aktivoida turkulaisia toimijoita siihen, että saisimme jatkossa entistä enemmän kokouksia ja yritystapahtumia sekä kansainvälisiä kongresseja Turkuun. Business events -tapahtumat auttavat tasapainottamaan matkailusesonkeja ja tuovat alueellemme merkittävää taloudellista hyötyä, Kaijanto kertoo.
Ohjelmallisuus kiinnostaa yrityksiä
Pikkujoulukauden kovin sesonki tiivistyy tulevina kahtena viikkona ja viikonloppuna. Monissa Turun alueen paikoissa jopa kaikki joulua edeltävät viikonloput ovat jo täyteen buukattuja. Kauppa käy silti edelleen kuumana, kun etenkin pienemmät yritykset tekevät varauksia varsin lyhyellä aikajänteellä.
– Kaikki joulua edeltävät viikonloput ovat meillä loppuun myytyjä isompien tilojen osalta, mutta pienempien seurueiden osalta tiloja on vielä tarjolla, kertoo CT-ravintoloiden keittiötoimenjohtaja Simo Hallikainen. CT-ravintoloilla on Turussa yhteensä seitsemän ravintolaa ja kahvilaa, jotka suurimmalta osalta sijaitsevat jokirannan tuntumassa.
– Viikonloput ovat täynnä, mutta arkipäiviin mahtuu vielä, komppaa Voiveljien toimitusjohtaja Janne Juvonen. Voiveljillä on Turussa kuusi ravintolaa niin ikään jokirannassa ja sen lähettyvillä sekä viinibaari Vähätorin tuntumassa.
Hyvissä tunnelmissa ollaan myös Turun Kakolanmäellä.
– Pikkujoulukausi näyttää tänä vuonna erittäin hyvältä! Yritykset ovat aktivoituneet pikkujoulujen järjestämisessä aiempia vuosia enemmän, ja tänä vuonna järjestetään isompia pikkujouluja kuin ennen, kertoo ravintola Kakolanruusun omistajiin kuuluva Sanna Gullstén.
Hän iloitsee siitä, että juhlijat hyödyntävät monipuolisesti Kakolan alueen mahdollisuuksia, ja juhliin saatetaan yhdistää kylpyläkäynti, vierailu tai tasting Kakola Brewing Companyssä, illallinen Kakolanruusussa ja yöpyminen Hotel Kakolassa.
Gullstén sanoo, että tämän vuoden uutuus on se, että pikkujouluillallisista halutaan tehdä ohjelmallisia. Moni yritys on tilannut ohjelmapalvelun kautta esimerkiksi murhamysteerin ruokailun lomaan.
Ohjelmallisuus puree myös tapahtumakeskus Logomon asiakkaisiin. Logomon ravintolatoimenpäällikkö Kristian Karnell kertoo, että erityisesti show & dinner – paketit ovat olleet tänä vuonna erityisen suosittuja. Logomossa nähdäänkin marraskuussa suosikkiartisteja, stand upia ja drag-esityksiä.
Pikkujoulujen haasteena on se, että lähes kaikki yritykset haluaisivat viettää niitä samaan aikaan, tyypillisimmin joko perjantaina tai lauantaina kello 19. Toisaalta joustoakin tuntuu löytyvän – ellei haluttu aika ole enää vapaana, arkipäivätkin käyvät mainiosti.
Turkulaisravintoloista kerrotaan, että firmat ovat nykyisin rahankäytön suhteen tarkempia kuin takavuosina: avec-tilaisuuksia järjestetään harvoin ja on tyypillistä, että juhlissa tarjotaan esimerkiksi ruokajuomat, ja sen jälkeen jokainen ostaa omat juomansa baarista. Se on monen mielestä hyväkin asia, ja sen myötä pikkujoulut sujuvat aiempaa rauhallisemmissa merkeissä.
Joululounaat ovat ravintoloille merkittävä tuote
– Loppuvuosi näyttää sellaiselta, että kyllä tästä hyvä joulukauppa saadaan, summaa Juvonen.
Joululounaat ovat monelle ravintolalle pikkujoulujen ohella merkittävä bisnes. Juvonen kertoo, että esimerkiksi Voiveljien ravintoloista Göran ja Grädda vetävät joulun alla parhaimmillaan 300 lounastajaa per päivä. Myös CT-ravintoloilla riittää volyymia, ja Hallikainen kertoo, että vielä on tilaa isommillekin ryhmille.
Vuoden huipentaa uudenvuodenaatto, joka saa perinteisesti ihmiset hyvin liikkeelle. Ravintoloista kerrotaan, että varaukset uuteenvuoteen tehdään usein vasta hyvin viime tipassa, joulun jälkeen.
CT-ravintolat ja Voiveljet pitävät kaikki paikkansa auki uudenvuodenaattona, Kakolanruusu puolestaan on nyt ensimmäistä kertaa avoinna tuon ajankohtana. Karnell kertoo, että Logomon uudessa Move5D-ravintolassa toteutetaan uutenavuotena viimeinen dinner nykyisellä Ruokaa & rakkautta -konseptilla. – Tammikuussa lanseerataan tilaan Vares-konsepti, joka on läpileikkaus kaikista Vares-kirjoista. Siihen on luvassa mielenkiintoisia annoksia, kuten Aamupala naisen asunnolla ja Taksikuskin vapaapäivä, Karnell kertoo.