Pikkujoulumuistot luodaan toimiston ulkopuolella
Uutiset

Pikkujouluihin panostetaan aiempaa enemmän – työnantajien odotetaan kattavan kulut

Suosituimmat pikkujoulupäivät ovat tänä vuonna perjantait 24.11. ja 1.12. Yritysten pienentyneet budjetit eivät ole vaikuttaneet pikkujoulujen viettoon, vaan niihin panostetaan vähintään yhtä paljon kuin aiemminkin. Pikkujouluvarauksia on tehty suurimmaksi osaksi perinteisiin juhlatiloihin ja ravintoloihin, mutta myös teatteritilat, museot ja vanhat tehdaskiinteistöt ovat tänä vuonna suosittuja. Työnantajien toivotaan kattavan pikkujoulujen kulut ja panostavan erityisesti ruokaan, juomaan ja juhlatilaan. Tiedot ovat peräisin Venuun käyttäjädatasta ja syyskuisesta käyttäjäkyselystä.

Pikkujoulut irrottaa arjesta. 94 % Venuun kyselyyn vastaajista pitää tärkeänä tai todella tärkeänä, että työpaikalla järjestetään pikkujoulut. Suurimpina syinä ovat yhteisöllisyyden vahvistaminen ja se, että pikkujouluissa pääsee tutustumaan paremmin työkavereihin. Moni kertoo elämänsä parhaiden pikkujoulujen olleen melko epävirallisia tilaisuuksia, joissa kollegoista on tullut esiin uusia ja odottamattomia asioita. Pikkujoulujen odotetaan pitävän sisällään nimenomaan juhlimista, vaikka 35 % arvostaa myös yhteistä tekemistä.

Eniten arvostetaan sitä, että juhlajärjestelyissä on panostettu ruokaan, juomaan ja juhlatilaan. Työnantajan odotetaan kattavan pikkujoulujen kulut: puolet vastaajista eivät ole valmiita maksamaan pikkujouluista itse mitään ja 33 % saattaisi olla valmis maksamaan osan kustannuksista. 

Työpaikkojen pikkujouluja vietetään usein teemajuhlien muodossa, ja yksi suosituimmista teemoista on vuodesta toiseen talven ihmemaa. Perinteisten hittiteemojen, kuten rumien joulupaitojen, casinon ja after skin lisäksi juuri tälle vuodelle erityisiä teemoja on muun muassa Barbie, Y2K ja Käärijä. Pikkujouluteemoista ollaan kuitenkin montaa mieltä ja 32 % ei pidä teemoista lainkaan. 

Pikkujoulumuistot luodaan toimiston ulkopuolella

Vastaajien parhaisiin pikkujoulumuistoihin kuuluu usein musiikkia jossain muodossa: esitys, karaoke, DJ tai livebändi, ja suurempien yritysten juhlissa eturivin artistit. Vastaajien mukaan huonoimmat pikkujoulut taas ovat olleet sellaiset, joissa käytettiin liikaa alkoholia tai ruoka ja juoma loppuivat kesken. Hankala sijainti tai liian asiapitoiset pikkujoulut ovat myös jääneet vastaajien mieliin huonoina kokemuksina. Yleisesti panostamisen puute on mainittu usein: joko varsinaista juhlatilaa ei ole hankittu lainkaan tai joku osallistujista on joutunut hoitamaan juhlajärjestelyjä niin, ettei ole päässyt itse nauttimaan pikkujouluista lainkaan. 

Työntekijöiden toiveet on kuultu: pikkujouluihin panostetaan pääasiassa reilusti

Monessa yrityksessä budjetit ovat yleisesti aiempaa pienempiä, mutta siitä huolimatta pikkujouluihin panostetaan. Niihin käytetään rahaa, ja vuokrattavien juhlatilojen kapasiteetit ovat aiempaa suurempia: yli 250 hengen tiloja on varattu runsaasti juuri pikkujouluihin. Juhlatiloissa korostuu vuodesta toiseen suositut klassikojuhlasalit ja -ravintolat, mutta myös teatteritilat, vanhat tehdaskiinteistöt ja museot ovat tänä vuonna suosittuja.

Kaikki huomioidaan entistä paremmin – ainakin osassa yrityksiä

Inklusiivisuus ja yhdenvertaisuus otetaan yhä enemmän huomioon järjestelyissä. Työyhteisöissä ja organisaatioissa on siis mietitty monelta kannalta sitä, että jokaisen on aidosti mahdollista osallistua ja kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi ja turvallisiksi. 

Ne yritykset, jotka kertoivat huomioivansa inkluusiivisuuden pikkujoulujärjestelyissä mainitsivat sen näkyvän muun muassa tapahtuman viestinnässä, esteettömyydessä, ohjelmassa, kyytien ja majoituksen järjestämisessä, ruokavalioiden huomioimisessa ja aidosti hyvien alkoholittomien vaihtoehtojen tarjoamisessa. Vastauksissa on mainittu, että esimerkiksi pukukoodia on mietitty tarkasti, sillä se voi olla joillekin rajoittava tekijä tai jopa estää osallistumisen. Osa yrityksistä on suunnittelut pikkujoulujen paikan ja aikataulun niin, että jokaisella on mahdollisuus osallistua itselleen sopivan ajan. 

Kaikissa yrityksissä ei kuitenkaan ole huomioitu inklusiivisuutta lainkaan ja osassa yrityksiä on pidetty inklusiivisuutena sitä, että kaikki on kutsuttu ja kaikille tarjolla samat asiat.