Tekoäly ja erityisesti sen kirkkaimpana keihäänkärkenä uutisoitu ChatGPT ovat olleet uutisissa kuluneen vuoden aikana alati kiihtyvällä vauhdilla.
Uutiset

Palo Alto Networksin mukaan ChatGPT-huijaukset ovat rajussa kasvussa

Tietoturvayhtiö Palo Alto Networksin julkaiseman tutkimusraportin mukaan ChatGPT:n ja yleisemmin tekoälyn suosiota käytetään syöttinä ihmisten huijaamisessa ja haittaohjelmien asentamisessa.

Tekoäly ja erityisesti sen kirkkaimpana keihäänkärkenä uutisoitu ChatGPT ovat olleet uutisissa kuluneen vuoden aikana alati kiihtyvällä vauhdilla. ChatGPT:n suosio onkin yleistynyt mitä moninaisimmissa yhteyksissä, aina musiikin tekemisestä ja sanoittamisesta koulutehtävien tekemiseen, työhakemusten kirjoittamiseen ja jopa ohjelmointikielen arviointiin. Tätä taustaa vastoin ei ole yllättävää, että myös rikolliset tahot ovat tarttunee tekoälyn mahdollisuuksiin huijatakseen ihmisiä.

Palo Alto Networksin turvallisuusyksikkö Unit 42 julkaisi tutkimuksen, josta selviää ChatGPT-teemaisten huijausten olevan rajussa kasvussa tekoälyn saadessa yhä suurempaa suosiota. Tutkimustulokset alleviivaavat erityisesti huijaajien toimintatapoja. Nämä houkuttelevat käyttäjiä huijaten lataamaan haittaohjelmia tai vaihtoehtoisesti jakamaan arkaluonteisia tietoja sivustoille, jotka tarjoavat tekoälyn toimintoja käyttöön.

Raportti sisältää kiinnostavia lukuja, kuten vaikkapa ChatGPT-liitännäisten verkkosivujen räjähdysmäisen kasvun. Marraskuusta 2022 maaliskuuhun 2023 ChatGPT-teemalla olevia verkkotunnuksia rekisteröitiin hurjat määrät ja kasvua oli peräti 910 prosenttia. Samaan aikaan Palo Alto Networksin Advanced URL Filtering -järjestelmä havaitsi jopa toista sataa päivittäistä hälytystä ChatGPT-liitännäisistä verkkotunnuksista.

Samalla aikajänteellä turvallisuustiimi havaitsi jopa 18 000 prosentin kasvun niin sanotussa cybersquatting-toiminnassa. Tällä toiminnalla viitataan internet-tunnusten käyttöön vilpillisessä toiminnassa, kuten esimerkiksi pyrkimyksenä ohjata käyttäjiä väärälle sivustolle oikeaa sivustonimeä jäljitellen. Tällä tavoin voidaan houkutella käyttäjiä sivustolle, joka on mallinnettu oikean sivun mukaiseksi ja näköiseksi, mutta aikomuksena istuttaa haittaohjelma tai kalastella arkaluonteisia tietoja käyttäjältä.

Vaikka kehittäjätaho OpenAI antaa ChatGPT:n ilmaisen version lataajiensa käyttöön, monet huijaussivustot yrittävät veloittaa asennettavasta ohjelmistosta rahaa ja näin tienata vilpillisesti.