Paavon pastapäivät
Elokuun 19.-20. päivinä turkulaiset ravintolat toteuttavat Paavon pastapäivät -tapahtuman omissa ravintoloissaan ja kokkaavat erilaisia, oman ravintolansa tyyliin sopivia pasta-annoksia.
Uutiset

Paavon pastapäivät -ruokatapahtuma Paavo Nurmi Marathon 30-vuotisjuhlien kunniaksi 19.-20. elokuuta

Taas herkutellaan Turussa. Elokuussa Turussa juostava Paavo Nurmi Marathon täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi tapahtuman yhteydessä toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa Paavon pastapäivät -ruokatapahtuma, joka levittäytyy turkulaisiin ravintoloihin marathonin aikaan eli 19.–20.8. Tapahtumaa koordinoivat Turun kaupunki ja Paavo Nurmi Marathon.

­– Tämä uusi tapahtuma tuo ruoan ja Paavo Nurmi Marathonin lähemmäs toisiaan. Haluamme tämän myötä tehdä Paavo Nurmi Marathonista entistä enemmän kaupunkitapahtuman, joka näkyy koko kaupungissa! Lisäksi tarjoamme yhden hyvän syyn lisää tulla Turkuun juuri tuona viikonloppuna, kertoo tapahtuman tuottaja Kari Ahonen.

– Hyvä ruoka on merkittävä osa vetovoimaista tapahtumaa, ja tällainen koko kaupungin pastaviikonloppu on loistava osoitus siitä yhteistyöstä, johon alueemme toimijat pystyvät, sanoo Turun kaupungin tapahtumajohtaja Antti Kirkkola.

Pastalla pärjää

Pasta on monen juoksijan suosikkiruokaa sekä ennen juoksusuoritusta että sen jälkeen. Lisäksi pasta on täyttävä, kaikenikäisille sopiva ja moneen muuntuva raaka-aine, josta saa toteutettua monenlaisiin ruokavalioihin sopivia annoksia. Pastalla on osansa tapahtuman historiassa, sillä vuosien varrella Paavo Nurmi Marathonin yhteydessä on toteutettu myös ns. Pastakymppi-juoksuja, joiden jälkeen on kokoonnuttu yhdessä syömään pastaa.

Turkulaiset ravintolat toteuttavat Paavon pastapäivät -tapahtuman omissa ravintoloissaan ja kokkaavat erilaisia, oman ravintolansa tyyliin sopivia pasta-annoksia. Mukana tapahtumassa ovat ravintolat Deliberi Hansakortteli, Fontana, Helmikahvila, Hullu Poni, Hügge, Mauno, Panini, Pippurimylly, Pizzeria Dennis, Sergio’s, Ruben, Teini, Tårget, Trattoria Wiklund ja Viides näyttämö. Osallistujalista voi vielä täydentyä, ja kaikki osallistujat löytyvät Paavo Nurmi Marathonin nettisivuilta.

Ravintolat panevat parastaan pastatarjonnassa

– Paavo Nurmi Marathon on meille tärkeä tapahtuma, sillä se tuo Sergio’s-ravintolaamme erittäin kiireisen viikonlopun! Ravintolamme sijaitsee tapahtuma-alueen keskellä ja terassiltamme voi seurata marathonin etenemistä. Ensimmäiset katsojat saapuvatkin paikalle jo heti kun avaamme, kertoo Sergio’sin ravintoloitsija Franco Sturiale.

– Paavon pastapäivät on loistava idea, ja halusimme heti olla mukana tapahtumassa. Luomme tapahtumaan myyntiin kolme erikoisuutta: 10 km -nimisen vegaanipastan, 21,095 km -nimisen kalapastan ja 42,195 km -lihapastan. Annokset ovat kunnianosoitus tapatumalle, Sturiale kertoo.

Vähätorilla sijaitseva ravintola Panini taas osallistuu tapahtumaan perinteisellä pasta bolognesella. Keittiömestari Tony Myrskylä kertoo, että annos tehdään rakkaudella, uunissa miedolla lämmöllä yön yli kypsyttämällä, jolloin kastikkeesta tulee makoisa ja intensiivinen. Kastikkeen lihaisuutta korostaa talon punaviinikastike. Pienemmille asiakkaille on tarjolla oma, lapsiystävällinen versio.

Hansakorttelissa toimiva ravintola Deliberi Hansakorttelin valikoimassa on Paavo Nurmi Marathon -viikonloppuna kermaista kantarellipastaa savuporolla sekä lohi-avokadopastaa mansikalla. Hansan ravintola Hullu Poni puolestaan lähtee mukaan tapahtumaan broileri-parmesan-pastalla.

Ravintola Teinin pastat ovat broiler-mozzarellapasta ja härkispasta herne-minttupestolla, ravintola Pippurimylly puolestaan tarjoaa Pasta Trapanesea joko broilerilla tai kasvisversiona. 

Paavo Nurmi Marathon kerää kahden päivän aikana Turun jokirantaan noin 5 000 juoksijaa ja noin 10 000 hengen yleisön. Tänä vuonna marathonista peräti 20 kilometriä juostaan Aurajokirannassa.