Laari on täällä, iloitsevat projektia luotsanneet Johanna Mattila (vas.) ja Ira Lahovuo sekä yrittäjät Satu Nurmi, Susanne Muurinen ja Juha-Pekka Aikola.
Uutiset

Pääsiäisenä avautuva Laari tuo lähiruuan keskelle Turkua

Turussa kokeillaan uudenlaista myynti- ja jakelukanavaa lähiruokatuotteille, kun Laari Lähiruokapisteen toiminta käynnistyy Puutorilla. Mukana oleville yrittäjille se on uusi tapa myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Pääsiäisenä Puutorille avautuva Laari Lähiruokapiste mahdollistaa lähiruuan vaivattoman saatavuuden Turun kaupunkikeskustassa.

Ensimmäiset tilaukset voi tehdä verkkokaupassa 7.4. alkaen, ja ostokset ehtii sopivasti noutaa ensimmäisenä noutopäivänä 14.4. vaikkapa pääsiäispöytään. Älylukolla toimiva miehittämätön noutopiste palvelee Puutorilla syyskuun loppuun asti, sen jälkeen konseptia testataan myös toisessa sijainnissa.

– Kestävän paikallisen ruokajärjestelmän edistäminen vaatii uudenlaisia ja luovia toimintatapoja. Ruoan tuotannon heikko kannattavuus korostaa muutoksen tarvetta. Laarin konsepti on osaltaan vastaus kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseen paikallisesti, kertoo projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Laari tuo helppoutta ja joustavuutta lähiruuan ostamiseen ja tarjoaa läpinäkyvän ketjun pellolta ruokapöytään. Samalla se monipuolistaa pienten paikallisten elintarvikeyritysten myynti- ja jakeluverkostoja sekä mahdollistaa uusien tuotteiden ketterän testaamisen ja palautteen saamisen nopeasti asiakkailta.

Yrittäjät Juha-Pekka Aikola, Satu Nurmi ja Susanne Muurinen lähtivät innolla mukaan projektiin. He täyttävät Laarin noutopisteen hyllyjä omilla tuotteillaan ennakkotilausten perusteella.

Uusi, kiinnostava kokeilu yrittäjille

Kokeiluun on lähtenyt mukaan useita alueen lähiruokatuottajia ja -yrityksiä, joilta saadun palautteen perusteella Laarin kaltaiselle suoramyyntitavalle on ollut tarvetta.

–Tämä on kiinnostava, uusi jälleenmyyntikanava, jonka avulla tavoitetaan kuluttajat suoraan. Laarin avulla kuluttajat saava taatusti tuoretta ruokaa, kertovat yrittäjät Susanne Muurinen ja Satu Nurmi. He iloitsevat siitä, että Laarin myötä ruoka-alan yrittäjät pääsevät myös verkostoitumaan keskenään.

Susanna Muurinen on laittanut Laariin myyntiin MinBy-yrityksensä makeisia, kuten marmeladeja. Erikoisuuksina mukana on mustaherukansiemenlastu ja viljaton pikkuleipä, johon on niin ikään käytetty mustaherukkaa.

Nurmen puutarhan Satu Nurmi kertoo, että heiltä Laarin valikoimassa on chiliä ja hunajasinappia.

–Olen ollut Rekossa mukana alusta asti, mutta siinä noutoaika on lyhyt eikä aina sovi kaikille. Tämä on aivan mahtava vaihtoehto, ja mielestäni on tärkeää, että Laari sijoittuu aivan Turun keskustaan. Odotukseni ovat siis suuret, Nurmi naurahtaa.

Laarissa on mukana myös Vihreä Härkä -tuotemerkillä muun muassa proteiinihiutaleita ja härkäpapurouhetta. Yrittäjä Juha-Pekka Aikola sanoo, että Laari on hyvin hintakilpailukykyinen tapa saada tuotteet myyntiin.

Myyntiin tulee myös elämyksiä

Kokeilun aikana sekä Laarin toimintamallia että valikoimaa kehitetään käyttäjiltä saadun palautteen perusteella, kertoo projektipäällikkö Ira Lahovuo Turun kaupungilta.

–Lähiruokatuotteiden tarjonta tulee myös vaihtelemaan sesongin ja asiakkaiden toiveiden mukaan. Myöhemmin tarjontaa täydennetään yhdessä yritysten kanssa kehitetyillä teemoitetuilla ruokatapahtumilla ja ruokaelämyspalveluilla, vinkkaa Lahovuo.

Laari Lähiruokapisteen pilotoinnin toteuttaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin yhteinen Food Hub -elämystorihanke, joka on saanut rahoitusta EU:n aluekehitysrahastosta. Laarin pilotointi osana hanketta jatkuu elokuulle 2023, jonka jälkeen tavoitteena on se, että Laarin toiminta jatkuu paikallisten yritysten toimesta.

Laarin lanseerauksessa mukana olevat yritykset: Nurmen Puutarha, Vallan Maukas Oy, Mikkolan tila, Edustus Peltoset Oy / Livonsaaren Leipomo, Heikkilän tila, Kallelan Luomutila, Vihreä Härkä, Patakani Oy, AbiCoffee, MinBy, Villilän Mehiläistarhat, Hunajakeiju Oy, POPS!OY, Heli’s Highland ja Arne Puttaa.

Tutustu Laari lähiruokapisteeseen osoitteessa www.laarilahiruokapiste.fi