Kymmenisen kilometriä Kasnäsin venesatamasta etelään sijaitsee aivan ainutlaatuinen saari.
Kyseessä on Örö, yli 200 hehtaarin linnakesaari, joka avautui sotilaskäytöstä matkailijoille vasta kymmenisen vuotta sitten.
Saaren kiehtova luonto uhanalaisine kasvineen ja perhoslajineen tekee saaresta sen pitkän kulttuurihistorian kanssa poikkeuksellisen matkailukohteen.
– Tätä yhdistelmää ei yksinkertaisesti muualla ole, saaren matkailupalveluja yhdessä miehensä kanssa pyörittävä Nina Liski-Tirkkonen sanoo.
Örössä helsinkiläistaustainen Liski-Tirkkonen on ollut kirjoilla vuodesta 2020. Rakkaus saaristoon syntyi jo kuitenkin paljon aiemmin, sillä perhe vietti kaikki lomansa saaristossa veneillen.
Haaveissa oli jonain päivänä lasten lennettyä pesästä perustaa kahvila saaristoon. Saaristoyrittäjyys toteutuikin vuonna 2013, kun Nötön saarelle haettiin kauppiasta. Liski-Tirkkonen näki sen mahdollisuutena hypätä oravanpyörästä ja irtisanoutui työstään.
Pian naapurisaarella Bodössä tarjoutui mahdollisuus kehittää vanhasta, jo Metsähallituksen purkulistalla olleesta merivartioasemasta uusi matkailukohde.
– Rakastuimme puolisoni kanssa paikkaan täysin, Liski-Tirkkonen kertoo. – Rakensimme Bodöhön vierasvenesataman, majoitustiloja ja pienen bistron.
Öröhön kohtalon johdattamana
Vaikka pariskunta eli unelmaansa, Bodö ja Nötö eivät riittäneet yhdessäkään elättämään heitä läpi vuoden. Tarvittiin vaihtoehtoja, ja sattumalta Örön matkailupalvelut avautuivat kilpailutukselle. Sen tuntui lähes kohtalon johdatukselta.
– Olimme seuranneet Örön tilannetta jo pidempään. Se tarjosi kokonsa puolesta harvinaista liiketoiminnallista potentiaalia, jossa toimintaa oli mahdollista pyörittää ympärivuotisesti.
Yrittäjäpariskunta voitti kilpailutuksen, ja nyt saarella on läpi vuoden auki oleva matkailukohde. Vierasvenesataman lisäksi saarella on kaksi ravintolaa ja majoituskapasiteettia kaikenkaikkiaan 150 hengelle.
– Meillä on tarjota lomahuoneistoja, hostelleita, mökkejä ja erittäin korkeatasoinen hotelli – siinä majoittaisi vaikka tulevan Yhdysvaltojen presidentin!
Kävijämäärä saarella vaihtelee 24 000 – 32 000 välillä, ja pääsääntöisesti vierailut ajoittuvat kahdeksan viikon ajalle kiivaimpaan kesälomakauteen. Kausi alkaa kuitenkin heti jäiden lähdettyä, ja saari on auki aina uuteen vuoteen asti.
– Vietämme silloin hiljaista rakettivapaata uutta vuotta, jonka jälkeen alkaa saariston jääkausi.
Syyskaudessa olisi enemmänkin potentiaalia, sillä syksy on saaristossa hienoa aikaa. Vedet ovat kirkkaita ja sää on vielä lämmin. Pimeys on selkeä valtti, sillä valosaastetta ei ole.
– Kävijämäärät ovat lomakauden ulkopuolella kasvussa ja yhä useampi tulee tänne nauttimaan pimeydestä. Uuden vuoden tapahtumakin on ollut viime vuosina loppuunmyyty.
Yhteistyö avainasemassa
Vaikka matkailijamäärät ovat kasvussa, muodostaa saarelle pääsy haasteita. Jollei ole omaa venettä, saarelle pääsee vain maksullisella venekuljetuksella.
– Epäsäännöllinen matkustajavirta on liikennöitsijälle iso riski, Liski-Tirkkonen kiteyttää.
Ratkaisu on tiivis yhteistyö eri matkailutoimijoiden välillä. Matkailutuotteista pitää paketoida kokonaisuuksia yhdessä, jotta ostaminen olisi asiakkaalle mahdollisimman helppoa ja toiminta yrittäjille kannattavaa. Naapurisaaren kahvila ei ole uhka omalle toiminnalle, vaan tuo Liski-Tirkkosen mukaan lisää vetovoimaa alueelle.
Lyhyet vuokrasopimukset muodostavat saaristomatkailulle ehkä suurimman haasteen. Kun ilmassa on kysymysmerkkejä, ei oikein uskalla markkinoida tai investoida.
– Maailmalla Saaristomerellä olisi kuitenkin valtavaa potentiaalia, täällä on puhdasta, rauhallista ja turvallista eikä kenenkään tarvitse pelätä merirosvoja tai muita uhkia, Liski-Tirkkonen luettelee. – Kaikki tämä kiehtoo ulkomaalaisia matkailijoita. Mutta jotta voisimme mennä Keski-Eurooppaan messuille ja tehdä pitkäjänteistä matkailun edistämistyötä, tarvittaisiin pitkiä sopimuksia.
Erityisen luonnon ja ainutkertaisen rauhan lisäksi matkailijoita kiinnostaa Örön historia. Tarinan mukaan Suomen sodan aikana saareen haudatut ruotsalaiset sotilaat kummittelevat saarella. Pitääkö tarina paikkansa?
– Yhdessä talossa ovet kuulemma narisevat omia aikojaan ja tavaroita saattaa tipahdella. Mutta matkustajien ei tarvitse pelätä, talo on meidän asukkaiden käytössä!