Käsityöoluistaan tunnettu ja palkittu helsinkiläinen ETKO Brewing on laajentamassa toimintaansa ja rakentaa uuden panimon ravintoloineen Vallilan Konepajan alueelle. ETKO-aurinkoterassi on jo alueelle avattu. Paikasta suunnitellaan matkailukohdetta.
Uutiset

Olut: Palkituista käsityöoluistaan tunnettu helsinkiläinen pienpanimo ETKO Brewing laajentaa ja muuttaa toimintansa Herttoniemestä Vallilaan

Historialliseen Vallilan Konepajaan rakennettavan uuden panimokeskuksen myötä korkealaatuisista ja palkituista käsityöoluistaan tunnettu ETKO Brewing moninkertaistaa tuotantonsa. Yritys rakentaa uuden panimonsa yhteyteen taproom-ravintolan ja tapahtumatilat. Museovirasto ja Helsingin kaupunki ovat myöntäneet uudelle panimolle rakennusluvan, ja rakennustyöt alkavat syksyllä. ETKO Brewing avasi Vallilan Konepajan alueelle jo suuren, mutta hiljaisen ETKO-aurinkoterassin. 

ETKO Brewing aloitti panimotoiminnan Herttoniemessä vuonna 2017. Pienpanimo on erikoistunut mielikuvituksellisiin, mutta huolellisesti valmistettuihin oluisiin. Ne ovat saavuttaneet suosiota erityisesti olutharrastajien keskuudessa ja tuotteet ovat saatavilla olutravintoloissa, valikoiduissa hotelleissa, hyvin varustelluissa vähittäiskaupoissa ja panimon omassa myymälässä Herttoniemessä.

Aurinkoterassi on jo avattu Konepajanraitille

Panimon operoima yli 1000 neliömetrin kokoinen The Trainfactory Terrace by ETKO -aurinkoterassi on avautunut Konepajanraitille. Terassi aloittaa 400 asiakaspaikalla ja panimon omien oluthanojen lisäksi tarjolla on myös muita laadukkaita pienpanimo-oluita ja käsityösiidereitä. Terassin ruokapuolesta vastaa alkuun Boneless-ravintola, joka toi terassille ruokarekkansa. 

– Terassin oluttarjonta vaihtuu usein, sillä tuomme hanoihin uutuuksia aina kun niitä pannuistamme valmistuu. Tärkeintä terassilla on kuitenkin asiakkaidemme viihtyvyys, naapuruston tunnelma ja korkea laatutaso. Emme tuo terassille kovaäänistä musiikkia, vaan annamme ihmisten keskustella ja nauttia toistensa seurasta hyvän oluen ja ruoan äärellä, lupaa Jan Grehn.

ETKO:n tarina alkoi 2017 intohimoisen harrastuksen seurauksena

– Tarinamme on hyvin tyypillinen, eli intohimoisesta harrastuksesta syntynyt ammattimainen liiketoiminta, tuotanto ja maineenrakennus. ETKO aloitti hyvin hipsterimäisesti pienessä piirissä erilaisia oluttyyppejä kokeillen. Kattiloissamme on kehitetty jo pari sataa erilaista olutta. Parhaat niistä ovat loistavia, mistä osoituksena paitsi asiakaskuntamme, myös se, että koko tuotantomme myydään etukäteen. Uskomme, että nyt on aika laajentaa ja nousta kellaristamme yleisön eteen, pienenä, luovana ja laadukkaana käsityöpanimona kuitenkin säilyen”, kertoo ETKO Brewing Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Jan Grehn.

ETKO Brewingin tuotanto on tällä hetkellä noin 80 000 litraa vuodessa ja tuotanto myydään asiakkaille jo ennakkoon. Uuden, kevättalvella 2023 Vallilan Konepajaan valmistuvan panimon ja ravintolan myötä pienpanimo pystyy nelinkertaistamaan tuotantonsa ja laajentamaan jakelukanavia. 

ETKO Brewing Train Factory -panimo tulee sisältämään tuotantotilojen lisäksi olutmyymälän ja taproom-ravintolan, josta on näkymä oluen tuotantoon. Aiemmin junien maalaamona toiminut halli on korkea, joten panimon visioissa on hyödyntää tila rakentamalla välikerrokseen sauna, maisteluhuone ja oleskelutilat yksityistapahtumia varten.

Suomen parasta olutta 2022?

– Uuden panimomme on tarkoitus olla paitsi oma tuotantolaitoksemme, myös kiinnostava olutturismikohde keskellä elävää Vallilaa. Investointi on mittava, toista miljoonaa euroa, joten luotto faniemme jatkuvaan suosioon ja uusien saamiseen on vahva, toteaa Jan Grehn.

Kaksi ETKO Brewing -olutta on päässyt Olutliiton järjestämään Suomen paras olut 2022 -kilpailun finaaliin, eli luokkansa kolmen parhaan joukkoon. Kilpailun 50-henkinen tuomaristo valitsi 14 kilpasarjan finalistit kaikkiaan 420 oluesta. ETKO Space Noir (10 %) kisaa tittelistä kypsytetyt oluet -sarjassa ja Suomen parhaaksi IPA-olueksi on ehdolla ETKO Everytime We Touch (8,0 %). Voittajat julkistetaan syyskuussa. 

ETKO Brewing toimii uusien tilojen valmistumiseen saakka Herttoniemessä (Sahaajankatu 20, Helsinki), jossa sijaitseva panimomyymälä palvelee myös kuluttajia keskiviikosta lauantaihin.