Öljyn maailmanmarkkinahinta on ollut laskussa torstaina ja perjantaina. Myös kotimaisten asemien polttoaineiden mittarihinnoissa on tapahtunut pientä muutosta alaspäin.
Uutiset

Öljyn hinta laskenut reippaasti maailmanmarkkinoilla

Öljyfutuurien hinnat ovat olleet laskussa maailmanmarkkinoilla. Torstaina 7.7. öljyn hinta oli pudonnut 102,22 dollariin ja Brent-öljyn 104,54 dollariin barrelilta. Myös metallien futuurit olivat selvässä laskussa perjantaina.

Tankille-sovelluksen mukaan halvin 98-polttoaine näytti olevan Ruskon Neste-asemalla (2,39 EUR/ l), mutta lähes samoissa litrahinnoissa ovat Kuninkojan Neste- (2,404 EUR) ja ST1- (2,402 EUR) asemien litrahinnat. Samoilta asemilta saa 95-laatua alle 2,3 EUR/ litra.

Dieselin hinnoista vaihtelu Turun huoltoasemien välillä on jo suurempaa, mutta edellä mainituissa tankkauspisteissä litrahinnat ovat selvästi muita halvempia.

Maailmanmarkkinoiden hintoja voi seurata tästä.

Valtioneuvosto esitti hyväksyttäväksi lakia polttoaineen jakeluvelvoitteen tilapäisestä alentamisesta tänään

Polttoaineen hinnat ovat nousseet nopeasti, ja vastauksena äkilliseen hinnannousuun valtioneuvosto on päättänyt laskea liikennepolttoaineen jakeluvelvoitetta väliaikaisesti.

Valtioneuvosto esittää tasavallan presidentille hyväksyttäväksi lakia, jolla lasketaan uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitetta vuodeksi 2022. Jakeluvelvoitteella edistetään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä moottoribensiinin, dieselöljyn ja maakaasun korvaamiseksi liikenteessä.

Jakeluvelvoitetta lasketaan 7,5 prosenttiyksilöllä, eli tänä vuonna liikennepolttoaineineen jakelijoiden kulutukseen toimittamasta polttoaineesta 12 prosenttia tulee olla uusiutuvaa polttoainetta.

Jakeluvelvoitteen laskulla reagoidaan nopeasti nousseisiin polttoaineen hintoihin. Arvion mukaan jakeluvelvoitteen muutos laskee dieselin pumppuhintaa noin 12 senttiä litralta ja bensiinin hintaa hieman dieseliä vähemmän. 

Myös jakeluvelvoitteen ylittämistä koskevaa sääntelyä lievennetään väliaikaisesti. Jos jakelija on toimittanut kulutukseen enemmän uusituvia polttoaineita kuin jakeluvelvoitteessa vaaditun 12 prosenttia, ylimenevä osuus voidaan huomioida kokonaisuudessaan ensi vuoden jakeluvelvoitteen laskemisessa. Laki astuu voimaan 8.7.2022.