Pörssisähkön hintaa seuraava laite
Laitteeseen voi yhdistää kaksi kodin sähkölaitetta. Esimerkiksi lämminvesivaraajan ja lattialämmityksen. Kehittämämme järjestelmä käynnistää laitteet kun sähkön hinta on alhaisimmillaan, Juha Mäki kertoo.
Uutiset

Nyt jo toinen pörssisähkön hintaa seuraava ja sähkönkäyttöä optimoiva laite tulossa markkinoille

Seinäjoella toimiva yritys, Xedi on tuomassa markkinoille kaupalliseen myyntiin laitteen, joka mahdollistaa kuluttajille helpon tavan optimoida pörssisähkön käyttö edullisimpiin ajankohtiin.

– Xedin tuotekehitys tiimin työn tuloksena syntyi laite ja sen ohjaamiseen tarkoitettu sovellus, jonka avulla kodin laitteet käynnistyvät silloin, kun energian hinta on optimaalisella tasolla, kertoo Xedin elektroniikan suunnittelija Juha Mäki.

Idea laitteen suunnitteluun kaupalliseen myyntiin syntyi energian hintojen lähdettyä nousuun

– Aikaisemmin pörssisähkön hinta on ollut niin alhainen, ettei tällaiselle mittarille ole ollut tarvetta. Nyt kuluttajat etsivät parhaita keinoja säästää sähkölaskuissa. Saman aikaisesti myös pyritään vähentämään sähkönkulutusta kulutuspiikkien aikana.

Laitteeseen voi yhdistää kaksi kodin sähkölaitetta.

– Esimerkiksi lämminvesivaraajan ja lattialämmityksen. Kehittämämme järjestelmä käynnistää laitteet kun sähkön hinta on alhaisimmillaan, Mäki kertoo.

Laite hakee ajantasaiset pörssisähkön hinnat pilvipalvelusta, jonne ne ladataan kerran vuorokaudessa.
Kuluttaja ohjaa laitteistoa helppokäyttöisen puhelinsovelluksen avulla. Sovelluksella määritetään haluttu pörssisähkön hintataso, millä energiaa halutaan ostaa. Laitetta voi käyttää myös manuaalisesti. Tällöin se toimii ajastimen tapaan. Hintaohjaus on myös mahdollista ohittaa.

– Sovelluksen avulla voi myös tarkastaa, ovatko laitteet päällä, Mäki kertoo.

Laiteen toimintaperiaatteet on kehitetty tiimityönä ja valmistus on tuotantoasteella

Markkinoille se on tulossa ensi vuoden alkupuolella. Loppuvuodesta alkaa käyttö pilottikohteissa. Myyntihinta tuotteella on hieman alle 300 euroa. Yrityksen tuotekehitystiimi on laskenut, että laite maksaa itsensä investointina äkkiä takaisin.

Pörssisähkön seuraaja

– Laite tarvitsee asentamiseen sähköalan ammattilaisen, Mäki kertoo. – Riippuen kulutuksesta ja lämmitysmuodosta tietenkin, mutta muutamankin euron päiväsäästöllä takaisinmaksu tapahtuu melko lyhyellä aikajänteellä.

Laitetta ohjataan ja seurataan puhelimeen ladattavan käyttöliittymän avulla. Käyttöliittymän saa käyttöönsä kiinteää muutaman euron arvoista kiinteää kuukausimaksua vastaan. Sovellus on saatavilla sekä Adroidiin että iOS -puhelimiin.

– Kuukausimaksu perustuu muun muassa siihen, että pilvipalveluista, jotka välittävät pörssisähkön hintatietoja vaatii maksullisen lisenssin. Myös käyttöliittymän ylläpito on itsessään investointi yritykselle, Mäki kertoo.

Lue tästä aiempi uutinen vastaavanlaisesta laitteesta.