Nuorten talousosaaminen
Nuorten kasvava tarve raha-asioiden parempaan hallintaan on pantu merkille niin Palvelualojen ammattiliitossa kuin Nordeassakin. Syksyllä jatkuvat Miten saada fyrkat riittämään? -koulutukset pureutuvat nuorten oman talouden hallintaan, säästämiseen ja sijoittamiseen. 
Uutiset

Nuorten talousosaamista halutaan kohentaa – Nordea ja PAM kurssittavat ympäri Suomea

Nuorten kasvava tarve raha-asioiden parempaan hallintaan on pantu merkille niin Palvelualojen ammattiliitossa kuin Nordeassakin. Syksyllä jatkuvat Miten saada fyrkat riittämään? -koulutukset pureutuvat nuorten oman talouden hallintaan, säästämiseen ja sijoittamiseen. 

Miten saada fyrkat riittämään? -koulutukset tarjoavat vastauksia talouden hallintaan liittyviin kysymyksiin, kuten rahavarojen riittävyyteen, säästämiseen, kululutusluottojen ottamiseen ja sijoittamiseen.

Aloite taloudenhallintakoulutuksiin lähti PAMin jäseniltä

PAMin ja Nordean ensimmäiset yhteiset koulutukset järjestettiin eri puolilla Suomea keväällä 2022. Vastaisuudessa päivän mittaisia kursseja tarjotaan myös webinaareina kaikille PAMin alle 30-vuotiaille jäsenille. 

– Koulutus pureutuu oman talouden hallintaan, säästämisen ja sijoittamisen perusasioihin sekä rahavaikeuksien välttämiseen. Turhan usein rahan käytön taitojen ajatellaan syntyvän itsestään, kertoo Nordean yhteiskuntavastuun asiantuntija Kati Kemell, joka on ollut suunnittelemassa kurssisisältöjä. 

Koulutukset syntyivät PAMin nuorten jäsenten toiveesta ja tarpeista. Omia tuloja ja menoja haluttiin hahmottaa paremmin ja myös säästämisestä ja sijoittamisesta oltiin kiinnostuneita.   

– Nordea haluttiin yhteistyökumppaniksi, jotta mukaan saatiin syvempää talousosaamista, kertoo koulutusten suunnittelua ja toteuttamista koordinoidut järjestöasiantuntija Marjut Pihonen PAMista. 

Nordeassa yhteistyö PAMin kanssa on osa organisaation yhteiskuntavastuuta

Jokainen nordealainen voi halutessaan käyttää kaksi vapaaehtoistyöpäivää vuodessa talous- ja yrittäjyystaitojen edistämiseen. Näitä päiviä on käytetty paljon myös Miten saada fyrkat riittämään? -koulutusten toteuttamiseen.

– Meille pankkilaisille arjen rahataidot, sijoittaminen ja säästäminen ovat intohimoinen asia, jota mielellämme jaamme erityisesti nuorille, jotta he pääsevät näihin asioihin kiinni mahdollisimman aikaisin, summaa Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Tomi Tulonen.

Kannustusta sijoittamiseen pienilläkin tuloilla

Kurssipalautteissa nuoret ovat kiitelleet erityisesti sijoittamiseen liittyviä vinkkejä.

Kemell pitää kiinnostusta sijoittamiseen hyvänä ja korostaa, että sijoittaminen kannattaa aloittaa heti, sillä korkoa korolle -ilmiössä aika on eduksi. Mitä aikaisemmin lähtee liikkeelle, sitä enemmän hyötyy.

– Sijoittamisen ajatellaan olevan rikkaiden etuoikeus, mutta näinhän se ei todellisuudessa ole. Pieniä summiakin, kuten kymmenen euroa, voi jo sijoittaa.