Akseli Heikkilä
Uutiset

Nuoren taiteilijan kannustuspalkinto kolmatta kertaa Teatteri Akselin näyttelijälle

Turun Teatterikerho jakoi toukokuussa Nuoren taiteilijan kannustuspalkinnon kahdelle nuorelle näyttelijälle, joista toinen oli Teatteri Akselissa jo peräti kahdeksassa eri näytelmässä mukana ollut 18-vuotias Akseli Heikkilä. Kannustuspalkinnon toi Billy Bibbitin moniulotteinen rooli Kauno Takaraution ohjaamassa, syksyllä 2022 nähdyssä kulttinäytelmässä Yksi lensi yli käenpesän. Kannustuspalkinto tuli Teatteri Akselin näyttelijälle jo kolmatta kertaa. Vuodelta 2020 palkinnon saivat Vilja Aavikko vahvasta roolitulkinnastaan Takaraution tuolloin ohjaamassa klassikkonäytelmässä Kuriton sukupolvi sekä Minerva Kallioniemi koskettavasta roolistaan autistisena Amalia-tyttönä Osku Pikanderin samana vuonna ohjaamassa Samanlainen onni -näytelmässä. Teatteri Akselille myönnettiin jälleen myös Turun Teatterisäätiön apuraha näytelmien tuottamiseen ja lisäksi Kauno Takarautio sai henkilökohtaisen apurahan käsikirjoituksen tuottamiselle.

Turun Teatterikerhon perustelujen mukaan Akseli Heikkilän esiintymisessä loistaa aito kiinnostus teatterin tekemiseen ja esiintymiseen ja nuoresta iästään huolimatta hän on karismaattinen ja valovoimainen esiintyjä. Perusteluissa kiiteltiin Heikkilän lavapreesenssiä, varmaotteista ulosantia, äänen ja kehon käyttöä sekä näyttelemisen nyansseja, jotka nousivat erityisen hyvin esille nuoren Billy Bibbitin vaativassa roolissa mielisairaalaan sijoittuneessa Yksi lensi yli käenpesän -näytelmässä.

– On ollut suuri ilo olla mukana tukemassa ja omin silmin näkemässä Akselin huikeaa kehityspolkua innokkaasta lapsinäyttelijästä alati uusia ulottuvuuksia näyttelijän työhön tuottavaksi nuoreksi taiteilijaksi. Yhdyn täysin Turun Teatterikerhon klassikkolausahdukseen, että Akselista tulemme varmasti vielä kuulemaan, iloitsee Teatteri Akselin puheenjohtaja Kauno Takarautio

Teatterilla on jo yli 100 jäsentä ja sen päämääränä on tuottaa laadukasta ja yleisölähtöistä taidetta sekä tarjota hyvät mahdollisuudet näyttämötaiteen harrastamiseen.

– Jäsenistömme ikähaarukka on todella lavea ja erityisen ilahduttavaa on se, että olemme onnistuneet houkuttelemaan riveihimme paljon lahjakkaita nuoria, joista osa on saanut teatteriharrastuksesta jopa niin suuren kipinän, että se on johtanut alan ammattilaiseksi hakeutumiseen. Teatterin toiminnan ja katsojien kannalta ilahduttavaa on sekin, että uusia jäsenhakemuksia tulee meille tasaiseen tahtiin.

Kiljuset saapuvat Puolalanpuistoon heinäkuussa

Vuonna 2015 perustettu Teatteri Akseli tuottaa turkulaisista harrastajateattereista eniten ensi-iltoja, vuosittain ensi-iltoja nähdään peräti 6–7. Vuodesta 2016 alkaen ohjelmistossa on nähty myös kesäteatteria. Tänä vuonna vuorossa on Kiljusen herrasväki, jota esitetään koko heinäkuun ajan Puolalanpuistossa, Turun Rakennusperinteen Ystävät ry:n viihtyisässä pihapiirissä.