NCC:n peruskorjaamalle Sampotalolle Turussa korkeatasoinen kansainvälinen ympäristösertifikaatti
Uutiset

NCC:n peruskorjaamalle Sampotalolle Turussa korkeatasoinen kansainvälinen ympäristösertifikaatti

Sampotalo Yliopistonkadulla Turun keskustassa on saanut korkeimman korjausrakennuskohteelle Suomessa myönnetyn kansainvälisen BREEAM Excellent -ympäristösertifikaatin. Aiemmin vastaavan tason on saavuttanut vain kolme korjausrakennuskohdetta. Hankkeen tilaajana toimi Schroder Capital, ja kohdetta manageroi Colliers Finland.

Sampotalo sai BREEAM-sertifikaatin elokuun alussa pidetyssä auditoinnissa. Kohteen ympäristösertifioinnista vastasi Raksystems Green Building Partners. Sertifikaatin saaminen edellyttää korkeaa laatutasoa hankkeen rakentamisessa, suunnittelussa ja urakoinnissa. Vaativan korjaushankkeen projektinjohdosta vastasi noste.io.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) -luokitus pohjautuu yhteiseen eurooppalaiseen normistoon ja on siksi Euroopan johtava rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmä. Luokitusjärjestelmän avulla rakennuksen yhteenlaskettu ympäristövaikutus lasketaan ja arvioidaan.

BREEAM sertifikaatteja on viittä tasoa; Pass, Good, Very Good, Excellent ja Outstanding. Excellent-taso on korkein taso, jolle korjausrakentamiskohteita on Suomessa sertifioitu. Sampotalo on vasta neljäs myönnetty Excellent-tason BREEAM Refurbishment & fit-out sertifiointi Suomessa.

Hankkeen suunnittelun alkaessa vuonna 2019 tähtäimessä oli BREEAM Very Good -taso, mutta rakennusvaiheen alkaessa todettiin, että on mahdollista saavuttaa jopa Excellent-taso ilman merkittäviä lisäkustannuksia, ja suunnitelmat päivitettiin sen mukaisesti. Osapuolten yhteistyö mahdollisti tasonnoston toteutumisen.

– Tämä hanke vaati paljon joustavuutta kaikilta hankkeen osapuolilta. Erilaisia muutoksia tehtiin hankkeen aikana paljon, mutta lopputulos on upea niin työnjäljen kuin kestävän kehityksenkin näkökulmasta, kiittelee toimialajohtaja Esa Lehmusvuori NCC:ltä.

Sampotalon tiloissa työskentelee yli 700 Turun kaupungin työntekijää, muun muassa kaupungin pormestaristo. Asiakastiloja on rakennusvalvonnalla sekä työllisyyspalveluilla. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsee henkilöstöravintola.

– Remontin lopputulos on harmoninen ja laadukas kokonaisuus, ja tiloissa on ilo työskennellä. Ympäristösertifikaatti on myös kaupungille ylpeyden aihe ja tukee hienolla tavalla kaupungin tahtoa tehdä kestäviä ratkaisuja matkalla kohti hiilineutraaliutta, iloitsee asiakkuuspäällikkö Riitu Nuutinen Turun kaupungin tilapalveluista.