Duunitorin rekrytointipalvelu- ja viestintäpäällikkö Lotta Viljamaa. Kuva: Duunitori / Tommi Haapaniemi
Uutiset

Nämä alat rekrytoivat eniten tänä vuonna – katso viiden kärki

Heikko taloustilanne näkyy julkaistujen työpaikkailmoitusten pienempänä määränä. Työnhakupalvelu Duunitorin data kertoo, että eniten avoimia työpaikkoja on tänä vuonna ollut sosiaali- ja hoiva-alalla. 

Vuosi 2024 on ollut myrskyisää aikaa taloudessa ja työmarkkinoilla, mikä näkyy julkaistujen työpaikkailmoitusten määrässä. Tammi–marraskuussa (1.1.–30.11.2024) Duunitorilla julkaistiin noin 373 000 uutta työpaikkailmoitusta. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna julkaistujen työpaikkailmoitusten määrä laski noin 28 prosenttia.

”Viime kuukausina olemme nähneet lähes päivittäin surullisia uutisia muutosneuvotteluista ja irtisanomisista. Moni työnantaja on joutunut laittamaan rekrytoinnit kokonaan jäihin”, toteaa Duunitorin viestintä- ja rekrytointipalvelupäällikkö Lotta Viljamaa.

Viljamaa kertoo, että alojen välillä on kuitenkin paljon vaihtelua. Esimerkiksi myynnin ja kaupan alan työpaikkailmoitusten määrän lasku on ollut kaikkien alojen yleistä laskua pienempää. 

Tällä hetkellä Duunitorilla on lähes 18 000 avointa työpaikkailmoitusta. Avointen työpaikkojen määrä on todellisuudessa tätä suurempi, sillä moni työnantaja hakee yhdellä ilmoituksella useampaa kuin yhtä työntekijää.

Sosiaali- ja hoiva-ala on tämän vuoden suurin ilmoittaja

Eniten työpaikkailmoituksia on tänä vuonna julkaistu sosiaali- ja hoiva-alalla. Duunitorilla julkaistiin tammi–marraskuussa noin 51 900 alan työpaikkailmoitusta. Kärkisijasta huolimatta alan ilmoitusmäärät ovat vähentyneet dramaattisesti: viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna työpaikkailmoitusten määrä väheni lähes 35 prosenttia. 

Viljamaan mukaan huomattava lasku selittyy kuntien ja hyvinvointialueiden talousvaikeuksilla.

”Moni alan merkittävä työnantaja on säästöpaineiden vuoksi joutunut käymään muutosneuvotteluja ja vähentämään nykyistä henkilöstöä, jolloin uutta työvoimaa ei palkata. Sosiaali- ja hoiva-ala on kuitenkin jo pidemmän aikaa kärsinyt osaajapulasta, eikä osaavien työntekijöiden tarve ole kadonnut mihinkään – pikemminkin päinvastoin. Siksi ala pitää listalla ykköspaikkaa myös vaikeina aikoina.”

Rakennusala on yllättäen toiseksi suurin ilmoittaja

Rakennusalan työpaikkailmoituksia julkaistiin tammi–marraskuussa noin 43 700. Tämä on 17 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Viljamaan mukaan taantuma on kurittanut rakennusalaa pitkään. Rakennusalan työpaikkailmoitukset vähenivät huomattavasti jo vuoden 2023 aikana, minkä vuoksi lasku on tänä vuonna jäänyt muita aloja maltillisemmaksi.

Duunitorin työpaikkailmoitusdata kertoo, että vaikeasta tilanteesta huolimatta rakennusalallakin on riittänyt töitä myös tänä vuonna. 

”Rakennusalan työllisyystilanne on ollut taantuman vuoksi heikko jo pitkään. Alan yleiseen tilanteeseen nähden julkaistujen työpaikkailmoitusten määrä on yllättävän korkea. Positiivisia lukuja selittää se, että rakennusalalle haetaan myös heikon suhdanteen aikana paljon lyhytaikaista työvoimaa, kuten kesä- ja vuokratyöntekijöitä.”

Myynnin ja kaupan alalla kolmanneksi eniten ilmoituksia

Kolmanneksi eniten työpaikkailmoituksia julkaistiin myynnin ja kaupan alalla. Alan ilmoituksia julkaistiin tammi–marraskuussa noin 35 800. Alan ilmoitusmäärä on laskenut viime vuoteen verrattuna 17 prosenttia.

”Perinteisesti myynnin ja kaupan alan ilmoitukset kiinnostavat työnhakijoita paljon, ja siksi on ilahduttavaa, että näillä aloilla riittää töitä. Myynnin ja kaupan ala työllistää tyypillisesti paljon nuoria, joiden voi olla vaikeampaa päästä töihin taloudellisesti haastavana aikana”, Viljamaa kertoo.

Näillä aloilla julkaistiin eniten työpaikkailmoituksia

Tammi–marraskuussa on julkaistu eniten näiden alojen työpaikkailmoituksia:

  1. Sosiaali- ja hoiva-ala
  2. Rakennusala
  3. Myynti- ja kaupan ala
  4. Teollisuus ja teknologia
  5. Ravintola- ja matkailuala

Alkuvuosi vilkastuttaa työmarkkinoita

Vaikka tämä vuosi on ollut työmarkkinoilla viime vuotta hiljaisempi, Viljamaa kehottaa työnhakijoita sinnikkyyteen.  Viljamaan mukaan työpaikkojen tarjonta tyypillisesti vilkastuu alkuvuonna. Duunitorin datan perusteella suosituimmat työnhakukuukaudet ovat perinteisesti tammi-, helmi- ja maaliskuu.

”Myös muita varovaisen positiivisia signaaleja työmarkkinoiden piristymisestä on: esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriö ennakoi työllisten määrän kääntyvän kasvuun vuoden 2025 aikana.”