Naantalin kaupunki on julkaissut verkkosivuillaan ensimmäistä kertaa hankintakalenterin. Kaupungin hankintakalenteri antaa yrityksille ennakkotietoa kaupungin tulevista kilpailutuksista. Hankintakalenterin kautta kaupunki haluaa myös lisätä hankintatoimen avoimuutta sekä hankintaprosessien suunnitelmallisuutta. Kalenterin avulla yritysten on helpompaa varautua kaupungin tuleviin kilpailutuksiin.
– Kunnat hankkivat runsaasti palveluita ja tavaroita markkinoilta. Liikevaihdon ohella julkiset hankinnat tarjoavat yrityksille usein myös mahdollisuuden kehittää uusia palveluita. Hankintakalenterin avulla haluamme, että yritysten, joilla on kiinnostusta tarjota omaa osaamistaan kaupungille, on mahdollista huomioida omassa toiminnan suunnittelussaan tulossa olevat kilpailutukset. Tavoitteemme on, että sekä kilpailutuksiin osallistuvien tarjoajien, että markkinavuoropuheluiden määrä tulevaisuudessa kasvaisi, kertoo Naantalin elinkeinopäällikkö Lassi Rosala.
Kaupunki kilpailuttaa vuosittain lukuisia erityyppisiä palvelu-, tavara- ja urakkahankintoja hankintalain mukaisesti. Hankintakalenteria päivitetään kaupungin verkkosivuilla ympäri vuoden kaupungin eri yksiköistä saatujen tietojen pohjalta. Hankintakalenterissa mainittujen hankintojen lisäksi toteutetaan muitakin toistuvais- ja kertahankintoja.
Hankintakalenteriin voi tutustua kaupungin sivuilla: www.naantali.fi/hankintakalenteri. Viralliset kansallisen ja EU-kynnysarvon ylittävät hankintailmoitukset ja tarjouspyynnöt julkaistaan julkisten hankintojen palvelu Hilmassa (www.hankintailmoitukset.fi) ja Tarjouspalvelu.fi-portaalissa.
Naantalin kaupunki on osana elinvoimaohjelmansa 2023–2026 elinvoimalupausta sitoutunut toteuttamaan yrittäjämyönteisiä hankintoja kartoittamalla säännöllisesti markkinoita ja järjestämällä markkinavuoropuheluja sekä pyrkii mahdollisuuksien mukaan jakamaan hankinnat sellaisiin kokonaisuuksiin, mikä mahdollistaa mikro- ja pk-yritysten osallistumisen kilpailutuksiin.
Avoimuuden periaatteiden mukaisesti Naantalin kaupunki on julkaissut vuodesta 2022 alkaen vuosittain ostolaskudatansa, josta käy ilmi, millaisia hankintoja kaupunki on tehnyt. Tietoihin voi tutustua osoitteessa avoindata.fi.
Toukokuun puolessavälissä julkaistussa Yrittäjien Kuntabarometrissä Naantali sai Suomen keskikokoisten kuntien (10 000–50 000 asukasta) parhaimmat arviot yrittäjiltä hankintapolitiikastaan.