Työterveyslaitoksen Kunta10 -tutkimuksen mukaan Naantalin kaupungin työntekijöiden työhyvinvointi on hieman parantunut edellisistä tuloksista vuonna 2022. Työyhteisömittarit kuten yhteistyökyky, innovatiivisuus ja tavoitteellisuus ovat kaikki parantuneet. 73 % kokee työpaikallaan psykologista turvallisuutta. Naantalin vastausprosentti oli 80 % ja koko Kunta10 -tutkimuksen korkein.
Naantalin tulokset ovat pääosin aina olleet hyvät, toteaa henkilöstöpäällikkö Irmeli Niittymäki. Kaupungin strategian ja henkilöstöohjelman tavoitteissa on työhyvinvoinnin kehittämisen keinoja ja toimenpiteitä, ja esihenkilöt ja työyhteisöt ovat panostaneet työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Kyselyyn vastasi 80 % Naantalin kaupungin henkilöstöstä (563 henkilöä), eli tulokset ovat kattavia. Tämä oli koko tämän vuoden Kunta10 -tutkimuksen korkein vastausprosentti.
- Suunta on oikea. Erityisen iloinen olen muutamasta tärkeästä mittarista. Sosiaalinen pääoma on lisääntynyt, joka kertoo työyhteisön kyvystä toimia yhteistyössä. Sosiaalinen pääoma on Naantalissa lisääntynyt, sitä kokee yli 74 prosenttia vastaajista. Toinen tärkeä mittari on työyhteisön ilmapiiri. Mittarina psykologinen turvallisuus on sekin hieman parantunut.
Naantalia suosittelee työantajana 81,9 % työntekijöistä. Tähän voidaan työnantajana olla kyllä erittäin tyytyväisiä, toteaa Niittymäki.
Työpaineet ovat hieman 2022 kyselystä vähentyneet ja työn imu lisääntynyt. Vuonna 2022 elettiin korona-aikaa ja sote-henkilöstön liikkeelle luovutuksen aikaa. Työ on tällä hetkellä paremmin hallittavissa ja työhön panostus sekä työn palkitsevuus ovat lisääntyneet. Työn muutosten mielekkyys on myös lisääntynyt.
- Työn hallittavuus on liian vähäistä ja työpaineet yhä liialliset ja tämä kertoo, että työt kuormittavat jossain määrin sekä työntekijöitä että esihenkilöitä. Tämä on koko kaupungin kehittämiskohde ja nostamme tämän uuden henkilöstöohjelman tavoitteisiin, sanoo Irmeli Niittymäki.
Väkivaltaa ja uhkatilanteita on 38 % kokenut asiakkaan taholta. Kaikissa tutkimukseen osallistuneissa kunnissa luku on yli 44 %. Naantalissa sivistyspalvelujen henkilöstö kokee enemmän uhkatilanteita kuin muut sektorit.
Syrjinnän kokemus on Naantalissa vähentynyt 14,9 % (2022 20,9 %). Johtamisen mittareista päätöksenteon oikeudenmukaisuus on parantunut ja lähiesihenkilön tuki lisääntynyt. Työnantajan vaihtamista harkitsee harvempi 32,9 % (2022 39,8 %). Kaikissa tutkimukseen osallistuneissa kunnissa tämä luku on 42 %.