Naantalilaiset asioivat työllisyysasioissa ehdotuksen mukaan ensi vuonna Raisiossa, nykyisen Turun TE-toimiston sijaan. Kuva on Naantalista. Naantalin kaupunki
Uutiset

Naantali hyväksymässä sopimuksen, jossa työllisyyden lähipalvelut haetaan Raisiosta

Työvoimapalvelu-uudistus astuu voimaan 1.1.2025, jolloin TE-toimistot lakkautetaan ja julkiset työvoimapalvelut tuotetaan jatkossa kunnissa. Naantalin kaupunginhallituksen kokouksessa 28.10.2024 käsitellään työvoimapalveluiden toimivallan siirtoa koskevaa sopimusta. Sopimuksen mukaan Naantalin kaupunki kuuluisi toiminta-alueeseen, jossa lähipalveluiden tuottamisesta vastaa Raision kaupunki.

Kaupunginjohtaja esittää 28.10. kaupunginhallitukselle, että sopimus viedään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Päätös on tarkoitus tehdä kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.11.2024.

Kyseisellä sopimuksella Turun työllisyysalueen jäsenkunnat hyväksyvät sen, että tietyt jäsenkunnat voivat Turun kaupungin puolesta tuottaa tiettyjä lakisääteisiä työvoimapalveluita omilla toiminta-alueilla. Naantalin kaupunki kuuluisi läntisten kuntien toiminta-alueeseen, jossa lähipalveluiden tuottamisesta vastaa Raision kaupunki. Toiminta-alueeseen kuuluvat myös Maskun, Nousiaisten, Mynämäen ja Ruskon kunnat.

Naantali kuuluu Turun työllisyysalueeseen, johon kuuluu yhteensä 23 kuntaa Varsinais-Suomessa. Turun kaupunki on työllisyysalueen vastuukunta ja se tuottaa osan palveluista kaikille työllisyysalueen jäsenkunnille. Suurin osa asiakaspalvelusta tullaan kuitenkin tuottamaan työllisyysalueen sisäisillä toiminta-alueilla.

Laajempi yhteistyö turvaa mm. henkilöstön saatavuuden

Turun läntisten kuntien toiminta-alueen toimipiste tulee sijaitsemaan Raisiossa, Martinkatu 8:ssa. Tämä tarkoittaa, että naantalilaiset saavat jatkossa palvelut lähempää kuin nykyisestä TE-toimistosta Turussa.

Työvoimapalveluita tarjotaan lähipalveluna sekä enenevässä määrin myös verkko- ja etäpalveluina. Naantali viestii uudistuksesta mm. verkkosivuilla, asukaslehdessä ja sosiaalisessa mediassa.

  • Naantalissa olemme arvioineet, että työvoimapalvelut on järkevää tuottaa laajalla, Turun läntisten alueen yhteistyöllä. Laajempi yhteistyö mahdollistaa suuremman henkilöstömäärän, jolloin palvelut eivät ole niin haavoittuvia. Turun läntisten kuntien alue muodostaa luonnollisen yhteistyöalueen, sanoo Naantalin kaupungin työllisyyspäällikkö Jani Välimäki.
  • Työvoimapalveluiden keskeinen tehtävä eli työnvälitys sujuu myös paremmin hieman laajemmalla alueelle, koska ihmisten työssäkäynti ei rajoitu vain omaan kotikuntaan.
  • Erikseen on vielä mahdollista sopia siitä, että Raision viranhaltijat jalkautuisivat toisinaan myös Naantalin alueelle tarjoamaan joitakin työvoimapalveluja.

Kaupunginjohtaja Laura Leppänen painottaa, että uudistuksella voidaan kehittää kunnan elinvoimaa, koska uudistuksella halutaan parantaa työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamista, sekä nopeuttaa työllistymistä.

Naantalin kaupunkiin jää omat työllisyyspalvelut, jotka eivät vastaa lakisääteisistä työvoimapalveluista. Painopiste on työnantajien palvelemisessa ja osaavan työvoiman saatavuuden edistämisessä, Leppänen kertoo.