Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen luoma Esko-patsas on Vuoden museo -kilpailun kiertopalkinto, joka myönnetään voittajalle Museogaalassa. Kuva: Katariina Salmi.
Uutiset

Museoliitto ja ICOM Suomen komitea palkitsevat Vuoden museon – kilpailun finaalin on valittu viisi vaikuttavaa museota

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOMin Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2024 -kilpailun finaaliin on valittu viisi museota. Voitosta kilpailevat Chappe, Luostarinmäen museokortteli, Suomen Metsämuseo Lusto, Saamelaismuseo ja luontokeskus SIIDA sekä Varkauden museokeskus Konsti. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna kymmenettä kertaa.

“Palkintolautakunta oli vaikean tehtävän edessä finalisteja valitessaan, sillä hyviä ja laadukkaita hakijoita kilpailuun oli tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Kiinnitimme erityistä huomiota museon innovatiiviseen ja kekseliääseen tapaan tehdä työtään käytettävissä olevilla resursseilla”, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Maj Meriluoto

Vuoden museo -tunnuspalkinnon voitosta kilpailevat Chappe Tammisaaresta, Luostarinmäen museokortteli Turusta, Suomen Metsämuseo Lusto Punkaharjulta, Saamelaismuseo ja luontokeskus SIIDA Inarista sekä Varkauden museokeskus Konsti.

Palkintolautakunta vierailee kevään aikana finalistimuseoissa ja jakaa palkinnot toukokuussa Jyväskylässä Museopäivien yhteydessä järjestettävässä Museopalkintogaalassa. Gaalassa jaetaan myös Vuoden museojulkaisu-palkinto. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.  

Vuoden museoksi valitaan vaikuttava ja esimerkillinen museo  

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.  

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Riihisaari – Savonlinnan museo, Poliisimuseo, Suomen maatalousmuseo Sarka, Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.  

Vuoden museojulkaisu  

Tänä vuonna palkitaan myös sisällöltään ja esitystavaltaan innovatiivinen museojulkaisu. Vuoden museojulkaisu -finalistit julkistetaan myöhemmin keväällä.   Palkintolautakunnan jäsenet vuosille 2023–2025 ovat Vapriikin näyttelypäällikkö Maj Meriluoto (lautakunnan puheenjohtaja), Turun kaupungin järjestämisjohtaja Minna Sartes, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Eeva Teräsvirta, Outokummun seudun toimittaja Pasi Huttunen, Vaasan kaupungin museoiden museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Kansallismuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen ja Riihisaari – Savonlinnan museon museonjohtaja Nikke Kaartinen (Vuoden museo 2023 -kilpailun voittajan edustaja).  Palkintolautakunnan sihteerinä toimii Museoliiton viestinnän asiantuntija Kirsti Ruissalo.