MTK
Suomi tarvitsee nuoria maatalousyrittäjiä, jatkajia maatiloille ja uusia investointeja sekä kannattavuuden parantumista. Vain siten voidaan kotimainen ruuantuotanto ja huoltovarmuus turvata jatkossakin.
Uutiset

MTK:n puheenjohtaja Marttila: “EU:n otettava vastuuta globaalista ruokaturvasta”

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila penää EU:n kauppapolitiikalta tasapuolista kilpailua. “Emme tarvitse lisää tuontia maista, jotka eivät tuota ruokaa samoilla säännöillä kuin me. Emme myöskään tarvitse tehotonta EU-lainsäädäntöä, kuten metsäkatolainsäädäntöä, joka lisää byrokratiaa, mutta ympäristön tai biodiversiteetin tila ei sanottavasti parane.” Puheenjohtaja Marttila puhui MTK:n, SLC:n ja Pellervon Brysselin toimiston 30-vuotisjuhlaseminaarissa 26.10.2022 Brysselissä.

Marttilan mielestä maatalouspolitiikan rahoitus on käytettävä jatkossakin viisaasti ruokaturvan parantamiseen, kestävään luonnonvarojen hoitoon ja maaseudun elinvoiman parantamiseen.

– Todellista kestävyyttä on, että pellot ja metsät pidetään tuottavina seuraaville sukupolville. EU:n lainsäädännöllä ei pidä heikentää maatalouden tuotantomahdollisuuksia ja metsien käyttöä. Metsäenergiaa tarvitaan EU:n energiaomavaraisuuden kasvattamiseen. Sitä voidaan tuottaa kestävästi, luontoarvot huomioon ottaen, Suomessa ja muualla, Marttila painottaa.   

Kilpailulainsäädäntöä pitää uudistaa ja viljelijän markkina-asemaa parantaa

Uusi maatalouspolitiikan kausi alkaa ensi vuonna, mutta Brysselissä katseet kääntyvät jo seuraavan, vuonna 2028 alkavan kauden linjauksiin. Marttilan mukaan uudessa maatalouspolitiikassa ruokaketjun tasapainoa on edelleen parannettava. 

– Tämä vaatii kilpailulainsäädännön uudistamista siten, että viljelijöiden ja heidän osuuskuntiensa asema paranee. Myös ruokaketjun data pitää valjastaa viljelijän markkina-aseman parantamiseen. 

Marttila kehottaa EU:ta kantamaan vastuunsa globaalista ruokaturvasta. Ilmastoviisaaseen ja kestävään ruuantuotantoon tarvitaan tutkimusta, uutta teknologiaa ja osaamista. 

– Tässä kokonaisuudessa Suomi tarvitsee nuoria maatalousyrittäjiä, jatkajia maatiloille ja uusia investointeja sekä kannattavuuden parantumista. Vain siten voidaan kotimainen ruuantuotanto ja huoltovarmuus turvata jatkossa, Marttila muistuttaa. 

Suomen maa- ja metsätalouden ja osuuskuntien Brysselin toimisto 30 vuotta 

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto SLC ja Osuustoimintakeskus Pellervo ovat toimineet Brysselissä vuodesta 1991 lähtien.  Järjestöt juhlivat Brysselin toimiston kolmea vuosikymmentä keskiviikkona 26.10.2022 juhlaseminaarin ja gaalaillallisen merkeissä.

Seminaarissa kolmen järjestön puheenjohtajat Juha Marttila (MTK), Mats Nylund (SLC) ja Petri Pitkänen (Pellervo) kertovat menneistä vuosikymmenistä linjaten askelmerkkejä tulevaan.

Puheenvuoron käyttää myös Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja Wolfgang Burtscher.

Tervehdyksensä juhlaan tuovat myös europarlamentaarikko Elsi Katainen ja ETSK:n kansalaisyhteiskuntaryhmän puheenjohtaja Séamus Boland.

Erityisasiantuntija Tapio Kytölä Suomen pysyvästä edustustosta EU:ssa kertoo Brysselin toimiston historiasta.

Gaalaillallisella kuullaan Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesosen puhe.

Illallisella Concert Noblessa tarjoiltavan on Suomi-illallisen on suunnitellut keittiömestari Kim Palhus. Musiikista vastaa popkantelediiva Ida Elina