Monet vaihtavat kesärenkaat autoihinsa usein huhtikuussa, jos kevät on jo riittävän pitkällä.
Uutiset

Moni vaihtaa jo kesärenkaat alle – muista huolehtia renkaiden kunnosta

Toissa vuonna uudistuneen tieliikennelain mukaan talvirenkaita voi jo vaihtaa kesärenkaisiin, jos keliolosuhteet niin sallivat. Autoilijoiden kannattaa kuitenkin tarkkailla sääennusteita, sillä yöpakkaset voivat tehdä teistä liukkaita.

Monet vaihtavat kesärenkaat autoihinsa usein huhtikuussa, jos kevät on jo riittävän pitkällä. Renkaiden vaihdossa kannattaa ottaa huomioon, että jos suunnitelmissa on esimerkiksi ajomatka pohjoiseen, voivat olosuhteet olla siellä talvisemmat kuin omalla kotipaikkakunnalla.

– Vaikka päivällä olisi jo lämmintä ja aurinkoista, voivat yöpakkaset tehdä ajoradasta aamulla hyvin liukkaan. Myös varjoisiin paikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kevätpäivinä moni tie voi olla osin liukas ja osin pitävä. Renkaiden pito on yksi olennaisimpia tekijöitä auton turvallisuudessa, muistuttaa Fennian ajoneuvovakuutus ja -vahinkopalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen.

Liian pitkään renkaiden vaihtamisen kanssa ei kannata odotella. Pidemmän päälle kuivat ja kovat tiet kuluttavat turhaan talvirenkaita ja irtoilevat nastat voivat myös aiheuttaa kiveniskemiä takana ajavan tuulilasiin. Lisäksi nasta- ja kitkarenkailla on kuivalla asfaltilla kesärenkaita huonompi pito.

Renkaiden urasyvyys on tärkeää auton turvallisuuden kannalta

Renkaidenvaihdon yhteydessä tulee tarkistaa renkaiden urasyvyys. Sakkorajaan asti ei pidä tähdätä.

– Kesärenkaiden urasyvyyden ehdoton vähimmäisraja on 1,6 milliä, mutta niin pitkälle ei renkaiden uusimisessa kannata missään tapauksessa odottaa. Yksi hyvä muistisääntö on, että kesärenkaat kannattaa uusia, kun urasyvyys on tuplasti vähemmäisraja eli 3,2 milliä. Vastuullisen kuljettajan tulisi ennen kaikkea itse seurata renkaidensa kuntoa säännöllisesti ja huolehtia, että renkaat ovat turvalliset.

Renkaiden syviä uria tarvitaan ennen kaikkea ohjaamaan tiellä olevaa vesikerrosta. Jos urat ovat liian matalat, voi rengas nousta vesikerroksen päälle, ja siitä häviää pito eikä autoa voi enää ohjata. Puhutaan vesiliirtoon joutumisesta.

Pöyhösen mukaan renkaan pito ei korostu ainoastaan äkillisissä vaaratilanteissa, kuten peuran tullessa yhtäkkiä tielle. Jos ajat kovalla vauhdilla jyrkkään mutkaan, voi auto lähteä luisuun, jos pito ei ole kunnossa.

– Jos kesärenkaat tulee kuitenkin vaihdettua liian aikaisin ja yöllä tulee pakkasia tai lunta, ei kesärenkailla kannata ajaa ollenkaan, Pöyhönen sanoo.

Urasyvyyden lisäksi esimerkiksi rengaspaine on hyvä tarkistaa sekä renkaiden vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen – väärällä rengaspaineella ajaminen lyhentää merkittävästi renkaan käyttöikää. Kesärenkaiden vaihto on hyvä hetki tarkistaa myös tuulilasinpyyhkimien sulat.