Tietokone ei välttämättä kaipaa samanlaista määräaikaishuoltoa kuten vaikkapa autot.
Uutiset

Miksi tietokonetta kannattaa huoltaa ja korjata?

Käyttökelpoisten laitteiden uudelleenkäyttö, huolto ja korjaus ovat tärkeitä kiertotalouden osa-alueita. Kestävän kehityksen mukainen toiminta tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia yrittäjille myös IT-alalla.

Miksi tietokonetta kannattaa huoltaa – kysyimme asiasta Turun ATK-huollon yrittäjä Antti Vuohelaiselta, joka on toiminut alan yrittäjänä jo vuodesta 2010. Hän huoltaa, korjaa ja myy PC-tietokoneita. Yrityksen palveluajatukseen kuuluu paitsi tekninen osaaminen myös selkokielinen asiakaspalvelu.

1. Miksi on tärkeää, että tietokonetta huolletaan – vaikkei se olisikaan rikki?

Tärkein syy on puhdistus. Ajan myötä koneeseen muodostuu pölyseinä, jonka vuoksi kone ei jatkossa ehkä toimi niin kuin sen pitäisi ja saattaa vikaantua korkeasta lämpötilasta johtuen. On myös hyvä tehdä peruskatselmus ja tarkistaa, ettei mikään komponentti ole vioittumassa tai vioittunut. Samalla voi päivittää järjestelmän ja tarkistaa päivityssysteemin toimivuuden sekä mahdolliset koneeseen pesiytyneet haittaohjelmat. Oman mielenrauhankin kannalta ennakoiva huolto on hyväksi. Useimmiten kone tuodaan huoltoon vasta, kun siinä on joku vika.

2. Kuinka usein tietokone pitäisi huoltaa?

Tietokone ei välttämättä kaipaa samanlaista määräaikaishuoltoa, kuten vaikkapa autot. Jos kone toimii hienosti, riittää tarkastushuolto esimerkiksi kahden vuoden välein. Toiset tuo vuoden välein, toiset harvemmin. Itsekin voi esimerkiksi tuulettimen puhdistuksesta huolehtia, Kuitenkin esimerkiksi laitteen avaamisen suhteen on syytä tietää mitä tekee.

3. Miten koneestaan kannattaa päivittäin huolehtia?

Perusvarovaisuus on hyvä, ettei tule esimerkiksi nestevahinkoja, jos kahvikuppi kaatuu tai kassissa oleva vesipullo vuotaa yms. Pieniä asioita, esimerkiksi kannettavasta on hyvä irrottaa ulkoiset liittimet kuljetettaessa, jottei laitteen portit pääse vahingoittumaan.

Myös varmuuskopiointi on tärkeää. Usein kuulee, että ”kyllä me ollaan sitä mietitty”, mutta se ei ihan riitä. Varmuuskopioinnin tavat vaihtelevat, käytetään ulkoista kiintolevyä (joka kannattaa säilyttää erillään koneesta ja liittää vaan, kun kopioidaan) tai yleistynyttä online pilvipalvelua.

4. Jos kone ei toimi, voiko tietokonetta korjata? Mitkä ovat yleisimmät viat?

Onneksi voi. Isoja pöytäkoneita pystyy korjaamaan aika hyvin, standardiosia saa ja voi vaihtaa. Kannettavan ongelma on, että moni osa on vain kyseiselle mallille. Yleisin laitevika on varmaan, että etenkin mekaaninen kiintolevy vikaantuu. Standardiosana sen pystyy vaihtamaan. Hankalampi tilanne kannettavissa on, jos vioittunut laite on osana emolevyä. Emolevy maksaa helposti niin paljon, ettei vaihto ole kannattavaa. Mutta joskus siihenkin löytyy edullisempia vaihtoehtoja.

5. Onko huolto kallista?

Riippuu vähän mihin vertaa. Hintahaitari on yleensä alle satasesta noin 200 euroon.