Matti Rönkä
Matti Röngän erikoisteosta Automiesten kylä saa maksuttomasti vain kirjaostoksen yhteydessä ja vain ajalla 5.-11.9. Kuva: Liisa Valonen
Uutiset

Matti Röngältä erikoisteos – Kirjassa kuljetaan läpi Suomen vaurastumisen vuosikymmenten ja ollaan häpeilemättömän nostalgisia autoista ja elämästä

Tänä vuonna Kirjan päiviä ja Kansainvälistä lukutaitopäivää juhlistetaan Matti Röngän teoksella Automiesten kylä. Perinteen mukaisesti vuoden nimikkokirjailijan erikoisteos on saatavilla vain viikon ajan 5.–11.9.2022, mikä tekee siitä ainutlaatuisen keräilyteoksen.

Kaikille suomalaisille tv-uutisista tutuksi tullut Matti Rönkä kuljettaa lukijansa 1950-luvulta nykypäivään kuvaten elämää läpi vuosikymmenten, jolloin Suomi vaurastui ja muuttui nopeaa vauhtia. Muistojen, tarinoiden ja havaintojen kyydittäjinä ovat autot. Rakkaat kulkupelit, jotka heijastelevat aikaansa ja joiden merkitys on aina ollut meille suurempi kuin olla vain kulkupeli. Lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa ja varttuneemmassa iässä autot ovat aina läsnä – eri rooleissa, mutta aina erityisinä.

Automiesten kylä
Automiesten kylä -teosta jaetaan maksutta kirjaostosten yhteydessä.

– Ja kertoo se minustakin, tai minun ja läheisteni kautta autoista osana elämää ja yhteiskuntaa. Monet jutuista olen itse kokenut, ja loput tällaisina kuullut. Olen häpeämättömän nostalginen, veistelee Matti Rönkä alkusanoissaan.

Rajatun saatavuuden takana halu kiinnittää huomio kirjojen ja kirjakauppojen merkitykseen lukutaidon ja kulttuuriperinteen välittäjinä

– Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa kirjat, lukutaito ja kirjakaupat ovat olleet vuosikymmenien ajan itsestäänselvyyksiä. Vuotuisilla Kirjan päivillä, jotka tänä vuonna osuvat samalle viikolle Kansainvälisen lukutaitopäivän kanssa, haluamme kiinnittää huomiota näiden merkitykseen, taustoittaa toimitusjohtaja Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta.

Karlsson muistuttaa, että lukutaito on edelleen elämässä pärjäämisen perusedellytyksiä. Kirjat ovat tarpeellinen väline paitsi lukutaidon myös hyvinvoinnin ja kulttuuriperinteen välittämiseen. Jotta kirjoja kannattaa tuottaa, tarvitaan niille ostava yleisö ja paikka, josta niitä voi ostaa.

– Kirjakaupoilla on siis hyvin merkittävä rooli, jota ei saisi unohtaa. Haluamme muistaa ystäviämme juhlimalla vuosittain Kirjan päiviä julkaisemalla tällaisen rajoitetusti saatavilla olevan erikoisteoksen, kertoo Karlsson.

Matti Röngän kirjaa Automiesten kylä jaetaan 5.–11.9.2022 kaikille vähintään 15 eurolla kirjoja ostaneille. Kirja on saatavissa vain kaupanpäällisenä ja vain Kirjan päivien ajan niin kauan kuin kirjoja riittää. Tiedot kirjaa jakavista kirjakaupoista löytyy osoitteesta www.kirjanpaivat.fi.

Kirjan päivillä lähes 100-vuotiaat juuret

Kirjan päivien historia juontaa juurensa vuonna 1925 syntyneeseen Kirjan ja ruusun päivän perinteeseen. Vuonna 2020 perinnettä Suomessa ylläpitäneet kirjakauppiaat uudistivat juhlapäivää nykyaikaan soveliaammaksi.

– Ydinajatus Kirjan päivien taustalla on säilynyt läpi vuosikymmenten. Kirjat ja lukeminen ovat ihmisille tärkeä hyvinvoinnin lähde sekä kulttuuriperinteen tärkeä välittäjä, kertoo Karlsson.

Aiempia nimikkokirjailijoita ja erikoisteoksien kirjoittajia ovat olleet Tuomas Kyrö, Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Kari Hotakainen, Ronja Salmi, Roope Lipasti, Leena Lehtolainen, Heli Laaksonen ja Enni Mustonen.

Kansainvälisen lukutaitopäivän takana ovat muun muassa YK ja UNESCO. Tänä vuonna lukutaitopäivää vietetään torstaina 8.9. eri puolilla maailmaa. Lisätietoa lukutaidon merkityksestä ihmisten elämälle ja tulevaisuudelle on koonnut sivuilleen muun muassa Suomen YK-liitto.

Kansallinen Kirjakauppa jakaa kirjaa kaupan päälle vähintään 15 euron kirjaostoksiin.

Kysy kirjaa omasta lähikirjakaupastasi

Röngän kirjaa kannattaa kysellä omasta lähikirjakaupastasi, jossa sen saa 15 euron kirjaostoksen kylkiäisenä. Turussa Kansallinen kirjakauppa ilmoitti jakavansa teosta myös verkkokaupassa tehtyihin kirjaostoksiin.

Kirja on tehty kampanjaa varten ja se on saatavilla ainoastaan kampanja-aikana niin kauan kuin kirjoja riittää.